Gyökeres fordulat: Matolcsyék fogták magukat, és azonnal rükvercbe kapcsoltak

Az alapkamat csökkentése a fasorban sincs.

Matolcsy György bejelentette, hogy a jegybank csökkenti az irányadó kamatot, az egynapos betéti tender rátáját 18 százalékról 17 százalékra. Az alapkamat 13 százalékos szintje nem változik. A jegybank célja, hogy év végére pozitív reálkamat alakuljon ki, vagyis

az irányadó kamat magasabb legyen, mint az infláció, és ez segítse az infláció lassulását.

A jegybank továbbra is a pénzpiaci stabilitást tartja szem előtt, így óvatosan fogja csökkenteni az irányadó kamatot. A kamatfolyosó tetejét egy százalékponttal csökkentették, ami a legmagasabb szintet jelöli, amennyivel a jegybank az irányadó kamatot egy időben mérsékelheti.

A jegybank elnöke elmagyarázta, hogy a forint árfolyamának összeomlása nem a jegybank hibája volt, hanem a kedvezőtlen fejlemények következménye. Ezek között említette az Északi Áramlat felrobbantását, a háború eszkalációját és az uniós források befagyasztását.

Matolcsy szerint a magas infláció Magyarországon országspecifikus okokra vezethető vissza, mint például a magas deficit és a költségvetési egyensúly romlása. Hozzátette, hogy a jegybank és a kormány csak együtt érhetnek el sikert, és üdvözölte, hogy a kormány is csatlakozott az infláció elleni küzdelemhez.

Valódi Hírek