Elképesztő választ kapott Vadai Ágnes, amikor a fák nélküli lombkoronasétányról érdeklődött a Parlamentben

Ez komoly.

Portálunk is beszámolt a Nyírmártonfalván található fák nélküli lombkoronasétány történetéről, illetve a helyi fideszes polgármester, Filemon Mihály kirohanásairól. A lombkoronasétány nem csak a magyar, de az uniós közéletet is bejárta: már az Európai Bizottság is vizsgálódik az ügyben.

Legutóbb a DK országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes vette napirendre a lombkoronasétány ügyét, a következő kérdéssel fordult az agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz:

„Megsértette-e Nyírmártonfalva fideszes polgármestere a lombkoronasétány pályázati kiírásának valamely feltételét?”

A DK politikusa ennek kapcsán idézett egy határozatot, amely szerint a támogatást igénylő köteles a megvalósított állapotot a kifizetési igénylés benyújtásának évétől számított 5. év végéig fenntartani.

Vadai Ágnes a kiírás alapján azt is problémásnak tartotta, egy közmunkás úgy érezte, hogy kirúgással fenyegeti a polgármester, amiért az nevetős szmájlival reagált egy ismerőse Facebook-posztjára a lombok nélküli lombkoronasétány témájában.

Nagy István a válaszát egy „pontosítással” kezdte. Elkezdett arról beszélni, hogy Filemon Mihály a támogatási kérelmét nem – most figyelj! – Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházásra, hanem Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztésére nyújtotta be.

Az agrárminiszter hozzátette, hogy a vidékfejlesztési programból pályázati forrást nyert pályázóknál a projektmegvalósítás akkor lesz kész, ha a projekt „fizikailag és pénzügyileg is befejezett, és a kifizető ügynökség a támogatást folyósította”.

Majd hozzátette: jelen esetben a támogatást nem utalják ki a pályázónak,

a projektfenntartási időszak ezért még nem kezdődött meg.

A támogatás folyósítása csak akkor történik meg, ha a helyszíni ellenőrzés is alátámasztja a pályázat megvalósításának szabályszerűségé. Ezek az ellenőrzések jelenleg folyamatban vannak – írta a válasza végén Nagy István.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek