Hivatalos: Pert vesztett a fák nélküli lombkoronasétányt építtető fideszes polgármester

Csúnyán ráfázott.

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere első fokon elvesztette az Átlátszó ellen indított helyreigazítási pert.

Mint ismert a lomb nélküli lombkoronasétányt építő polgármester azért perelte be a lapot, mert megírták, hogy 60 millió forint EU-s pénzt kapott a „projektre”.

A lap tájékoztatása szerint az ügyet pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék, azonban Filemon Mihály – a korábbi ígéretével ellentétben – nem jelent meg a bíróságon. A fideszes polgármester képviseletében eljáró ügyvéd nem járult hozzá, hogy hang-, vagy képfelvétel készüljön a tárgyaláson.

„Az Átlátszó a polgármester abszurd helyreigazítási kérelmének nem volt hajlandó eleget tenni. Nem volt kérdés, hogy a bíróságon is bebizonyítjuk, hogy

a cikkünkben szereplő, állami nyilvántartásokból idézett adatok valósak”

– írták.

A tárgyaláson a polgármestert képviselő ügyvéd az alábbiakat szerette volna helyreigazíttatni:

  • A felperes még nem kapott uniós pénzt a sétányra, ugyanis csak a projekt befejezése után utalják át a pénzt a számlájára. Az ügyvéd azzal érvelt, hogy az uniós forrásoknál sokszor előfordul, hogy nem fizetik ki, nem automatizmus, hogy valaki azt végül megkapja.
  • A felperes nem kapott közel félmilliárd forint uniós támogatást erdőtelepítésre. Az ügyvéd szerint a megítélt 470 millió forintért 12 évig dolgozni kell!”
  • A sétány hossza nem 50, hanem 80 méter, és a közvélemény tájékoztatása szempontjából nem mindegy, hogy mennyi uniós pénz jut egy méterre – vélte az ügyvéd, aki szerint a cikknek olyan hangulata van, ami azt érezteti, hogy itt uniós pénzek elherdálása történt meg.

Közölték továbbá: az ítélet szerint a sétány hossza ügyében a sajtó nem köteles nyomozást folytatni, hogy valós-e az az adat, ami a közbeszerzési értesítőben szerepel.

Dr. Uzsoky Ágnes, az ügy bírája ítéletében

Filemon Mihály keresetét teljes egészében elutasította, és a lapnak adott igazat.

A bíróság jóváhagyta az Átlátszó álláspontját a polgármester közszereplő mivoltának tekintetében is. Évtizedekkel ezelőtt kialakult az a jogértelmezés, hogy nem maga a személy, hanem a közügy van a fókuszában annak, hogy valaki közszereplőnek minősül-e, vagy sem. De Filemon Mihály még a saját megítélése szerint is közszereplőnek minősül, mert amikor 2021-ben megkapta a támogatást, akkor már egyértelműen polgármesteri tisztséget töltött be.

A bíróság szerint a közszereplő és a magánember szerepét „nem lehet önkényesen váltogatni, mint egy kabátot”.

A bíróság nyomatékosította:

a közszereplők ennél lényegesen többet kötelesek eltűrni.

A bíróság a polgármestert mintegy 300 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte.

(átlátszó.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Ordas botrány tört ki: Kiszivárgott hangfelvételen fenyegette meg kirúgással egy dolgozóját a lombkoronátlan sétány polgármestere

 

Valódi Hírek