Bodnár Zoltán: Matolcsy meghajolt Orbánék előtt, újra elszabadulhatnak az árak

Reagált az árnyék-pénzügyminiszter.

A Magyar Nemzeti Bank, a Monetáris Tanács döntése értelmében, 18%-ról 17%-ra csökkentette az irányadó kamatot, ami a piaci várakozásokat is felülmúlta.

Bodnár Zoltán, árnyék-pénzügyminiszter szerint ez a lépés mutatja, hogy a jegybank nem tudott vagy nem akart tovább ellenállni az Orbán-kormány nyomásának.

Bár Bodnár szerint pozitív trendek figyelhetők meg az elmúlt időben, például az energiahordozók világpiaci árának csökkenése, ezeket a magyar lakosság nem tapasztalja, köszönhetően a tavaly megvásárolt drága orosz gáz miatt. Az amerikai és az európai központi bank továbbra is szigorítja a monetáris feltételeket, annak ellenére, hogy a mért infláció csökkent.

„Az Európa-bajnok orbáni infláció belső okai azonban változatlanul fennállnak, a kormány fiskális alkoholizmusával, a fékevesztett költekezéssel az idei évre tervezett költségvetési hiány 80%-át már áprilisban elérték, és

az Orbán-kormány intézkedései folyamatosan rontják a jegybank antiinflációs lépéseinek hatékonyságát.

A fogyasztói árindex áprilisi csökkenése alig haladja meg a tavalyi bázis növekedésének mértékét. Az idő előtti kamatcsökkentéssel a Magyar Nemzeti Bank ismét jelentős kockázatot vállalt nemcsak az infláció mielőbbi letörését, de a forintárfolyam stabilitását is veszélyeztetve a mai döntéssel”

– fogalmazott Bodnár.

Szerinte az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az Orbán-kormány számára nem az infláció letörése, hanem a gazdasági növekedés az elsődleges cél, aggodalomra adhat okot azonban az, ha a Matolcsy-vezette jegybank is támogatja ezt a zsákutcás gazdaságpolitikát.

Valódi Hírek