Kiderült Mészáros Lőrinc titka: Hiába próbálták, nem sikerült elmismásolni ezt

Pórul járt.

„Időgép Felcsúton, avagy ilyet is csak Orbánland területén mernek megtenni: MOST ÍRJÁK KI a közbeszerzést arra a jégpályára, amelyik már HÁROM HÓNAPJA ELKÉSZÜLT, december eleje óta üzemel is”

írta még februárban a Facebookon Hadházy Ákos.

A várakozásnak vége, az eredmények szerint egy céget sem tudtak megbízni a jégpálya megépítésével,

a közbeszerzés eredménytelen lett

– derült ki az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumokból.

A jégpálya pontos árát és az építési terveit csak találgatni lehet. Az Átlátszó azonban utánajárt a részleteknek, és találtak egy „Víztározó turisztikai célú fejlesztése Felcsúton” elnevezésű projektet, amelyben

szó esett egy jégpályáról,

de csak egy szerződésmódosítás erejéig.

A dokumentum szerint „a megrendelő jelezte a vállalkozó felé, hogy a jégpálya jobb kihasználhatósága érdekében annak nagyobb változatban történő megépítését kezdeményezi.”

A változtatás 40 millió forinttal növelte a költségeket. Egy 2022-es képviselő-testületi határozat szerint ezt az összeget az önkormányzat „saját erőből, az eszközbeszerzési közbeszerzési eljárásban” biztosítja. A jégpályáról azonban nem esett szó a nyilvánosan elérhető eredeti kiírásban. Itt csupán

egy „többfunkciós sportpályát” említettek.

Végül a felcsúti képviselő-testület 2022-es, novemberi jegyzőkönyvéből derült ki, hogy „a turisztikai beruházás kivitelezője felajánlást tett, hogy egy teljes mobil korcsolyapályát biztosít” a falunak, amennyiben az önkormányzat vállalja a fenntartását.

A kivitelező cég pedig nem más, mint a Fejér-B.Á.L. Zrt., amely

Mészáros Lőrinc és családtagjai tulajdonában van.

Az Átlátszó érdeklődött a vállalkozásnál, valamint a felcsúti önkormányzatnál, hogy jól értelmezték-e a dokumentumokat.

Sisa András felcsúti jegyzőtől azt a választ kapták, hogy valóban Mészáros cége bérelte a mobil jégpályát a település számára. Az ügy kapcsán azonban kevesebb kérdés merült volna fel, ha a projekt átlátható módon jött volna létre.

A dokumentumokat végül peres úton szerezte meg a Transparency International Magyarország. Ezekből kirajzolódott, hogy

sportpálya épül a területen, amely télen korcsolyapályává alakítható.

Így végül értelmet nyert, hogy a legutóbbi kiírásban a mobil jégpálya és a sportpálya helye miért egyezett meg.

Ráadásul a területen egy „tóétterem” is helyet kap, amelynek eszközbeszerzésére szintén februárban írták ki a közbeszerzési eljárást. Az üzemeltetést Mészárosék végzik majd, a képviselő-testület ugyanis megszavazta, hogy az ingatlant 5+5 évre a milliárdos egyik cége kapja bérbe. Más egyébként nem is pályázott

a közpénzből készülő vendéglátó

üzemeltetésére.

A fejleményekről Hadházy is posztolt hétfőn a közösségi oldalán. Bejegyzését változtatás nélkül idézzük:

„Burleszk Ferlcsúton. Az első közbeszerzési kiírásba elfelejtették beletenni a jégpályát , a másodikon meg úgy tűnik, elfelejtettek indulni Lőrincék.

Ezért biztos, ami biztos, formai hiba miatt kizárták az egyetlen pályázőt.

Az Átlátszó cikkéből azt is megtudtuk, hogy így télen >>ingyen<< biztosította a jégpályát Orbánland lakosai számára Lőrinc gyermekeinek cége.

Persze nem biztos, hogy önzetlenül: Lőrinc építi mellé egymilliárd adófizetői pénzből az éttermet és a hattyúhidat, ami a 250 millió EU-s pénzből épített műtó műszigetére vezet.

Az éttermet pedig Lőrincék fogják üzemeltetni (tehát maguknak építették, az Önök pénzéből)”

(Hadházy Ákos/Facebook)

Valódi Hírek