Valami nem stimmel: Megjött a korrupciót vizsgáló EP-delegáció, és máris beintettek neki

Így nehéz lesz brillírozni.

Május 15-e és 17-e között Magyarországon tartózkodik az uniós pénzek felhasználását vizsgáló európai parlamenti ellenőrzőbizottság. A fő céljuk, hogy kiderüljön: vajon hatékonyan hasznosulnak-e a Magyarországra küldött uniós források.

A testület azonban máris falakba ütközik: a négy magyar parlamenti bizottságból háromnak fideszes elnöke van, és

ők nem hívták meg az ellenzéki tagokat a találkozóra.

Tehát a kormánypárti vezetésű vizsgálóbizottságok csak a kormánypárti tagokat hívták meg a raportra.

A gazdasági, az igazságügyi és az uniós ügyek bizottságának fideszes elnökei vannak, egyedül a költségvetési bizottságot elnökli ellenzéki politikus, a szocialista frakcióban helyet foglaló Vajda Zoltán. Az előbbi háromnak azonban DK-s alelnökei vannak, a párt szerint furcsa dolgok történtek az elmúlt időszakban.

Rónai Sándor EP-képviselő szerint ugyanis a múlt csütörtöki napirend alapján az ellenzéki bizottsági tagok is kaptak volna meghívót, ez azonban végül nem valósult meg. Az igazságügyi bizottságot elnöklő fideszes Bánki Erik szerint azonban egyetlen tag sem kapott meghívót a találkozókra, azokon csak az elnökök vesznek részt, és ezt éppen a vizsgálóbizottság kérte így a szoros napirend miatt.

Az MSZP-frakcióban ülő Vajda Zoltán, a költségvetési bizottság elnöke azonban

cáfolta a fenti állítást.

Monika Holmeier EP-s vizsgálóbizottságot idézte, aki azt írta, megtiszteltetésnek venné, ha az elnökökkel és a bizottsági tagokkal is találkozhatna.

A hvg.hu értesülései szerint a látogatás koordinációját végző Külügyi Igazgatóság kérte, hogy az elnökök paritásos (a két oldal egyenlőségét biztosítva alapon biztosítsák – a szerk.) a tagok részvételét. Ezzel tehát a fideszes bizottsági elnökök a kormányzati szerv előírásainak mondott ellent.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek