Mire figyeljünk az önéletrajz elkészítésekor?

Először is fontos tisztázni azt, hogy egyetlen, univerzálisan használható önéletrajz nem létezik. Még akkor sem, ha amúgy az egy és ugyanazon személy önéletrajza. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint annak, hogy minden egyes pozíció mást követel meg a jelentkezőktől.

Lehet persze úgy dönteni, hogy mindenhova ugyanazt a CV-t küldjük, azonban ezzel csak magunk alatt vágjuk a fát, hiszen számos munkakörnél már kapásból ki fogunk esni. Éppen ezért érdemes kiemelten foglalkozni ezzel a rendkívül fontos dokumentummal minden egyes álláspályázat előtt. Mai cikkünkben azt mutatjuk be, hogy minek érdemes kiemelt figyelmet szentelni a CV írása és összeállítása közben.

Fontos a megfelelő küllem!

Bár sokan azt gondolják, hogy a külalak nem olyan fontos, a szakemberek igenis sokat nyom a latba, hogyan fest az önéletrajzunk. A Word dokumentumok ideje lejárt, ahogy a klasszikus felsorolós, száraz változat is már csak a múlté.

Itt két lehetőségünk van. Az egyik, hogy regisztrálunk a SzolnokAllas állásportál oldalára, és az ott automatikusan generálható önéletrajzot használjuk. A másik pedig, hogy kiképezzük magunkat egy picit CV-írás terén, megtanulunk egy-két grafikai szoftvert használni, és összedobunk egy, vagyis több pofás önéletrajzot.

Az utóbbi melósabb és lassabb eredményt hoz, az előbbinél viszont rengeteg más előnyre is szert tehetünk. Hiszen regisztrált felhasználóként az elsők között értesülhetünk egy-egy új álláshirdetésről, vagyis a gyorsaság nem fog gondot okozni számunkra.

A generált önéletrajzot pedig ugyanúgy tudjuk cégre szabni, sőt akár még videós álláspályázattal is meg tudjuk spékelni.

A tartalomra is ügyelni kell!

Ez pedig nem jelent mást, mint hogy csak azokat a végzettségeket és munkatapasztalatokat érdemes beleírni az önéletrajzba, ami valóban releváns az adott munkakörre nézve. Senkinek sem lesz ideje végigolvasni, hogy a teljes karrierünk során hol és miket csináltunk, milyen eredményeket értünk el. Főleg így van ez, ha amúgy az adott álláshirdetéshez nincs is köze.

Pont ugyanez érvényes a személyes jellemzőkre: teljesen felesleges leírni, hogy kiváló csapatjátékosok vagyunk, ha távmunkában otthonról kell dolgozni, ráadásul úgy, hogy nem is kell senkivel összehangolni a munkavégzést.

Sőt, még a hobbik esetében is érdemes célirányosan írni a lényeget – persze a valóságnak megfelelően. Ha tolmács állást szeretnénk megcsípni, és kiemeljük, hogy mennyit utaztunk már, akkor az mindenképpen jó pont lesz az elbírálás során.

Egy leszünk a sok száz közül!

Mindig érdemes a végén úgy is ránézni az önéletrajzunkra, hogy elképzeljük magunkat HR-esként, aki egy-egy pozíció kapcsán több száz CV-t is kap. Kell, hogy valamivel megragadjuk a tekintetét, hogy a figyelmét ne csak pár másodpercig élvezzük, hanem akarjon tovább olvasni minket.

Éppen ezért akár meg lehet mutatni másoknak is az elkészült művet, véleményeztetni, hiszen ez lesz a beköszönő dokumentumunk minden egyes álláspályázatnál!