Elképesztő történet: 28 percig volt halott egy férfi, aki most elárulta, mit látott a túlvilágon (+videó)

Egy hajszálon múlt az élete.

28 percig volt a klinikai halál állapotában a taekwondooktatóként dolgozó 57 éves Phill Zdybel, aki tavaly novemberben esett össze kosárlabdameccsen, és megállt a szíve. A férfi arról számolt be, hogy semmi figyelmeztető előjele nem volt a váratlan szívmegállásnak, amit egy aneurizma okozott a koszorúerében.

Az aneurizma olyan éren lévő kiboltosulás, amely az érfal gyengesége miatt alakul ki. Veszélyét az adja, hogy ha kireped, vérzés alakul ki, annál nagyobb, minél nagyobb érről van szó – az aorta aneurizmájának megrepedése például életveszélyes állapotot okozhat.

A fiataloknál jellemzően agyban jelentkeznek genetikai okok miatt kialakuló aneurizmák, míg idősebb korban már inkább az érelmeszesedés talaján kialakuló típusok a jellemzőek. Aneurizma nemcsak az agyban alakulhat ki, hanem máshol is, súlyos, életveszélyes állapotot viszont leginkább agyban és a nagy verőérben, az aortában okoz – írta a házipatika.hu.

Miután a férfi összeesett a pályán, fia, Joshua mentőt hívott, miközben egy meccsen jelen lévő szolgálaton kívüli nővér megkezdte az újraélesztést. Az újraélesztés során defibrillátort is használtak.

A férfi fia és az ápoló kétségbeesetten próbálták meg újraéleszteni Zdybelt, aki

úgy érezte, mintha a saját testén kívülről figyelné, mi történik felette.

„Azt mondanám, hogy olyan érzés volt, mintha kicsit kimerültem volna, de közben éreztem az erős élni akarást, és biztos voltam benne, hogy túl fogom élni. Nem mentem közben sehová”

– mesélte tapasztalatait a férfi, aki hozzátette: az, hogy annyi ember előtt esett össze egy igazi csoda, hiszen mindenki a segítségére sietett.

Mint mondta, ha ez máshol történt volna vele, akkor nagy valószínűséggel senki sem talált volna rá, és talán már halott lenne.

A kiérkező mentők a férfit kórházba szállították, ahol egy stentet – egy hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amelyet azért helyeznek el az érben, hogy nyitva tartsa azt – ültettek be neki. Csak néhány nap múlva tért magához, az orvosok pedig elmondták neki, hogy

28 percig volt halott.

Zdybel azt követően, hogy hazaengedték a kórházból azt mondta, elgondolkozott, hogy abbahagyja a harcművészetet, azonban hat hónap pihenés után visszatért a sporthoz. A halálközeli élmény nagyban megváltoztatta eddigi életét és a gondolkodásmódját is.

A férfi elmondta, a saját halandóságával való szembenézés másfajta szemléletmódot adott neki, és úgy gondolja, az embereknek kevesebbet kellene aggódniuk.

„Minden apró dolog miatt aggódunk, de nem érdemes. Ne hagyd, hogy bárki azt mondja neked, hogy nem tehetsz semmit.

Mindig tehetsz”

– mondta.

Zdybel a történtek után mindenkit arra bátorít, hogy tanulja meg az újraélesztés műveletét, és támogatja az olyan szervezeteket, amelyek defibrillátorokat helyeznek el közösségi területekre, Az ő életét is éppen egy ilyen gép mentette meg.

Videó:

(ladbible.com nyomán)

Valódi Hírek