Pintérék durván belenyúltak az egészségügybe: Máris meglettek a súlyos következményei a döntésnek

Ez egészen elképesztő.

Portálunk is beszámolt Pintér Sándorék új egészségügyi törvényéről, ami a háziorvosok és fogorvosok finnanszírozási rendszerét változtatta meg, január 1-i hatállyal. Ennek következtében lett a háziorvosok több mint felének sokkal kisebb a bevétele, mint előző hónapban.

A új rendszer lényege, hogy az orvosok gyakorlatilag a teljesítményük alapján kapnak fizetést, azok, akik nem teljesítik az úgynevezett „minőségi elvárásokat” jelentős elvonásra számíthatnak a fizetésükből.

Milyen elvárásokról van szó?

Például arról, hogy sikerül-e elérnie az orvosnak, hogy a páciensei részt vegyenek az ajánlott szűrővizsgálatokon.

Nyilván ez a betegek egészségtudatosságán múlik: hiába kéri egy orvos, hogy menjen a páciense labor-vagy egyéb szűrővizsgálatra, ha a beteg ennek nem tesz eleget, akkor az orvos fizetéséből fogják levonni.

És kik a legnagyobb vesztesei az új rendszernek? A Népszava szerint a gyermekháziorvosok, ugyanis 1474 praxis kétharmadának csökkent a bevétele.

Mi ennek az oka?

Természetes, hogy a gyerekeket rendszeresen vizsgálják az orvosok és gyakran gyógyszeres kezelésre is szorulnak. Ezért pedig felelősségre vonják az orvosokat.

Egy csepeli háziorvos, Póta György elmondta a portálnak, hogy mindent ugyanúgy csinált, mint egy hónappal ezelőtt és 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott.

Póta szerint az elvárások teljesítése sok esetben nem az orvoson, hanem a páciensen múlik.

Elárulta, hogy például azért jár plusz fizetés, ha egy anya meghatározott ideig szoptatja az újszülöttjét.

Ha az orvos tápszert ír ki, akkor a bére fogja megbánni.

„Csakhogy ha egy anyának nincs teje, vagy bármi egyéb okból nehézségbe ütközik a szoptatás, akkor a gyermekorvos csak azért nem hagyhat éhen halni egy csecsemőt, mert az indikátor rendszerben büntetés jár a tápszer felírásáért!”

– fakadt ki Póta.

Persze a fogorvosok sem jártak jól: 2400 praxisból 1263-nak csökkent a bevétele.

Egészen elképesztő, de ha egy lyukas fogat a fogorvos töméssel mentene meg, viszont azt a fogat egy éven belül gyökérkezelni vagy húzni kell, akkor az 50-100 ezer forintos havidíj elvonással jár.

Pintérék ezzel az új rendszerrel az orvosok teljesítményén akarnak javítani.

Valódi Hírek