Ebből mi lesz? Az amerikai szenátor ízekre szedte Orbán kormányzását (+videó)

A tüntető diákoknak is üzent.

Rendhagyó adással jelentkezett a Partizán Wahingtonból, ahol Bernie Sanders amerikai szenátorral, a nemzetközi progresszív mozgalom ikonjával készített interjút Gulyás Márton. Az interjúban kérdezték többek között a Biden-elnökség gazdaságpolitikai teljesítményéről, a baloldal előtt álló kihívásokról, a klímaváltozásról, valamint a kibontakozni látszó amerikai-kínai hidegháborúról.

A beszélgetésből az is kiderült, miért tartja riasztónak az Orbán-rendszer és a republikánusok szoros viszonyát, de még a Magyarországon tüntető diákok számára is üzent Sanders.

A korábbi amerikai demokrata elnökjelölt közölte, szerencsétlennek tartja, hogy a republikánusok példaként tekintenek

Orbán Viktorra, aki egy antidemokratikus vezető.

Sanders úgy látja: a republikánusok egyértelműen rokonszenveznek Orbánnal, és a magyar miniszterelnök gondolkodása hatással van az amerikai republikánusokra is.

Elmondása szerint ő rendkívül megdöbbent, amikor azt látta, hogy amerikai konzervatívok Magyarországra jönnek, hogy tisztelettel adózzanak egy olyan ember felé, aki a magyar demokrácia leépítésén dolgozik – utalt a CPAC Hungary konferenciára, ahol maga Orbán is beszélt.

„Az, hogy az országunkban egyesek egy antidemokratikus vezetőt mutatnak fel példaként, mutatja, milyen messzire mentek a republikánus politikusok a demokráciába vetett hitünk aláásásában”

– jelentette ki.

Sanders arról is beszélt, szerinte miért lehetnek sikeresek az Orbánhoz és Donald Trumphoz hasonló politikusok.

„A globalizált társadalmunkban azt tapasztaljuk, hogy rengeteg, főleg vidéken élő embernek jelentősen romlott az életszínvonala, miközben a városiaké nem feltétlenül. Nemcsak az Egyesült Államokban van ez így, hanem a világ más országaiban is, és

a jobboldali demagógok szólítják meg ezeket az embereket.

Gyakran azt látom, hogy a pártok megfeledkeztek azokról a nehézségekről, amelyekkel az emberek szembenéznek, és a demagógok töltötték be ezt az űrt”

– mutatott rá, hozzátéve, szerinte valószínűleg a jövő évi elnökválasztáson is Trump lesz a republikánusok jelöltje.

„Nem szabad lebecsülnünk. Erős kampánya lesz, és van esélye a győzelemre”

– mondta.

A magyarországi tanár- és diáktüntetésekkel kapcsolatban elmondta, sok sikert kívánt a tiltakozóknak, és azt üzente:

„ne adják fel a harcot,

mert mindenkinek joga van a megfelelő minőségű közszolgáltatásokhoz, a tisztességes lakhatáshoz, az orvosi ellátáshoz és a tanulási lehetőségekhez!”

Videó:

(Partizán/Youtube nyomán)

Valódi Hírek