Ilyen még nem volt: Történelmi bejelentést tett Novák Katalin

Útnak indult.

Szombaton megkoronázzák III. Károlyt, az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodóját.

A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára.

Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

A percnyi pontossággal kidolgozott menetrend alapján a Westminster-apátság kapui helyi idő szerint reggel fél 8-kor nyílnak meg a vendégek előtt – közölték.

Az államfők és a külföldi kormányok képviselői fél tíztől foglalhatják el helyüket, a külföldi uralkodóházak tagjai 10:25 órakor, a brit uralkodó hozzátartozói 10:35 órakor érkeznek.

„Istvánnal elindultunk a westminsteri apátságba III. Károly király és Kamilla királyné koronázására. A világ minden részéről érkeztek államfők a brit fővárosba az ősi szertartásra, amelyen szent olajjal kenik fel az új uralkodót, majd a Canterbury érsek a király és a királyné fejére helyezi a koronát”

írta Facebook-oldalán Novák Katalin.

(MTI / Novák Katalin/Facebook)

Valódi Hírek