Valami történt: Év végén hirtelen óriási visszaesés volt egy kulcsfontosságú területen

A legnagyobb bajban a vidéki tulajdonosok vannak.

A lakáspiaci forgalom (ingatlanok eladása és vásárlása) az

ötödével (20%-kal) visszaesett 2022 utolsó negyedévében.

Elméletileg ’22-ben az ingatlanárak 16,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, azonban ha figyelembe vesszük a tomboló magyar inflációt, akkor azt fedezzük fel, hogy az ingatlanok árértéke valójában 5 százalékkal csökkent. Tehát a lakások értéke alacsonyabb.

Hogy alakult 2022-ben a lakások áremelkedése?

Először beszéljünk a használt lakásokról: 2022-ben az első negyedévi 9,8 százalékos drágulás után a harmadik negyedévre 3,1 százalékra lassult a használt lakások árának emelkedése. Az „utolsó”, vagyis negyedik negyedévre ez átfordult 2,6 százalékos árcsökkenésbe.

Mi a helyzet az új lakásokkal?

Hasonló ütemben drágultak az év elején, mint a használt lakások (9,7 százalékos drágulás), ám az esetükben a második negyedévben már „csak” 4,2 százalékra csökkent az áremelkedés. Az utolsó félévben pedig nagyjából stagnáltak az árak.

Joggal merül fel bennünk a kérdés: mennyi hitelt folyósítottak tavaly a bankok?

A 24.hu információi szerint tavaly 93 ezer lakáscélú hitelt folyósítottak, míg az azt megelőző (2021-es) évben több mint 121 ezret. Pénzben számolva: 2021-ben 1248 milliárd forintról, míg 2022-ben 1069 milliárd forintról van szó.

Hol veszítettek az értékükből legnagyobb mértékben az ingatlanok?

Alföld és az észak nagyrégió családi házai veszítettek legtöbbet értékükből: év végére ötödével kevesebbe kerültek (110 ezer forint/négyzetméter), mint az I. negyedévben (138 ezer forint/négyzetméter).

Miért értéktelenednek el a családi házak?

Az energiaárak az egekbe emelkedtek és ennek következtében az épületenergetikai megfizethetőség nagyon fontossá vált. Ezért sokkal szívesebben költöznek a magyarok rezsibarát többlakásos épületekbe.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek