Nemes Gábor: Lesz még május elseje?

Vélemény.

Meg kell hallgatni a szakszervezeteket és cselekedni kell. Az érdekegyeztetés súlyát és szerepét helyre kell állítani. Európa több országában látványos megmozdulásokkal adtak hangot az érdekképviseletek a munkavállalói akaratnak. Aki figyelemmel kísérte az idei május elsejei rendezvényeket, az elhangzott fórumokon

kihallhatta a magyar szakszervezetek segélykiáltását.

Ez lehet az utolsó segélykiáltás? Kinek szólnak azonban ezek a hangok? Orbán kormányának biztosan nem, amely kormány 2010 óta tudatosan követte el azt a bűnt, hogy a munkavállalói érdekek sárba tiprása mellett a szakszervezetek jogait is jelentősen gyengítette.

Orbánék jól tudták, hogy első körben a sztrájktörvényben foglalt jogoktól kell megfosztani a munkavállalókat. Utána jöhetett A munka törvénykönyvének átalakítása, mondván majd Orbánék mondják meg, mi a jó a dolgozóknak. A Fidesz majd képviseli a bérből és fizetésből élő állampolgárt. Saját állításuk szerint ők jobban tudják mit akar a magyar dolgozó.

Ennek következményei tragikusak.

Május elseje kapcsán mindig fókuszba kerülnek a szakszervezetek. Sok olyan hír is napvilágot látott, amelyekben a szakszervezetek gyengeségéről írnak. Nem kellett hozzá 13 év, hogy ezt kiolvassuk a kormányzati politikából, hiszen eredetileg is ez volt a cél. Gyengíteni a szakszervezeteket. Orbánék nem tűrik azokat, akik ellentmondanak nekik, és mindent el is követnek, hogy porrá zúzzák a munkavállalói érdekképviseleteket.

Az európai politikából jól tudjuk, hogy ezt a stratégiát a hatalmukat féltő, a demokrácia szabályaival ellentétes, áldemokrata kormányok követik el és ennek csak átmeneti „sikeressége” lehet. Mint az élet oly sok területén Orbánék ezen a területen is nehezen helyrehozható károkat okoztak,

de semmi sem lehetetlen. Van remény!

Minden nap azonban nincs május elseje és nem szabad a következő munka ünnepét tétlenül várni. A szakszervezeteknek a munkavállalói érdekérvényesítés eszközrendszerét világossá kell tenniük. Nyakunkon az európai minimálbér-szabályozás hazai gyakorlatba átültetése.

Nem engedhetjük meg, hogy Orbánék a saját játszótéri szabályai szerint vezessék azt be, mert abban az esetben évtizedekig kiszolgáltatottá válik a magyar munkavállaló, de a szakszervezetek is tovább fognak gyengülni. Érdemi, alternatív megoldásokat kell az asztalra tenni. A munkavállalóknak vállalniuk kell a szakszervezeti tagságot és a szolidaritási képesség erejét újra felépítve, kihasználva az érdekérvényesítés is eredményesebb lesz.

Ez a kormány nem a szóból ért.

Nemes Gábor

Valódi Hírek