Nem várt meglepetés: A KSH mutatta ki, amit az Orbán-kormány a legkevésbé sem akart látni

Megint ráfizettünk Orbán és az orosz elnök barátságára.

Forintban számolva 7 százalékos felárat fizettünk az orosz gázért februárban – számította ki a nepszava.hu a Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi adataiból, a lelombozó eredményt pedig szerdán osztották meg.

Az érték euróban 10 százalék, ez lényeges növekedést mutat januárhoz képest, és hiába nincs mosolyszünet Moszkva és Budapest között, a gázárakban még mindig a holland tőzsde, a TTF az irányadó.

A TTF átlaga megawattóránként (MWh) 118 euróra csökkent februárra, az oroszok azonban ugyanekkor ugyanezt a mennyiséget 130 euróért adták.

A decemberi, ezer köbméterenkénti ár a TTF-nél 1110 euróra, míg az oroszoknál februárban már 1235 euróra rúgott.

Forintban átszámolva decemberben egy köbméter gáz 452-be került a TTF-en, az oroszok ezt a mennyiséget februárban 484-ért kínálták a piacon.

Februárban 387 millió köbméter gáz érkezett Putyinéktól, a számítások szerint

187 milliárd forintot csengettünk ki Oroszországnak.

Az árak azt mutatják, hogy ha Orbán Viktorék a tőzsdén veszik meg ugyanezt a mennyiséget, akkor csak

74 milliárdot kellett volna fizetniük.

A hírportál folyamatosan közöl becsléseket az orosz gázárakról, eddig számításaik azonban azt mutatják, hogy Orbán és Putyin barátságára ez idáig ráfizettünk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég megállapodott Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel, hogy meghosszabbítják korábbi egyezségüket, amely szerint ha 150 euró fölé emelkedne a TTF-en a kilowattóránkénti ár, akkor e szint feletti orosz gázárunkat a következő 3 évben 3 egyenlő részben fizethetjük ki.

Valódi Hírek