Már majdnem győzelmet hirdetett a Fidesz az EU-s pénzek ügyében, most azonban a Bizottság hirtelen bejelentette a rémálmot

Felgöngyölítik az összes ilyen esetet.

„Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját”

– jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos szerdán, miután az Európai Bizottság bemutatta új intézkedési csomagját.

A dokumentum megerősített szabályokat tartalmaz a korrupciós cselekmények bűncselekménnyé nyilvánítására, a korrupcióért kiszabható szankciók uniós szintű harmonizálására, valamint egy célzott, közös külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer létrehozására.

Az intézkedések

nem csupán a vesztegetést,

hanem a jogtalan elsajátítást, a befolyással való üzérkedést, a funkcióval való visszaélést, valamint a korrupciós büncselekményekhez kapcsolódó igazságszolgáltatás akadályozását, és a jogellenes gazdagodást is bűntetendő cselekményként értelmeznék.

Vera Jourová, a bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke a részleteket ismertetve úgy fogalmazott, hogy az új intézkedések megerősítik a végrehajtási eszközöket, nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre és a feddhetetlenség kultúrájának kialakítására.

Mint mondta,

a korrupció semmilyen formája sem fogadható el.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a bizottság hatékonyabbá tenné a korrupciós ügyek felgöngyölítését, valamint előírná a tagállamoknak, hogy ehhez biztosítsák a megfelelő eszközöket a bűnüldöző szervek és ügyészek számára.

Az elévülésre vonatkozóan is módosítanák a szabályokat, hogy elegendő idő legyen a korrupciós bűncselekmények bíróság elé viteléhez.

Josep Borell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő kiemelte, hogy az EU globális szankciós eszközrendszert akar bevezetni, hogy

a világon bárhol büntethetők legyenek a feltárt korrupciós cselekmények.

Hozzátették, hogy az új jogszabályok kijavítják, valamint kiegészítik az Unió belső és külső korrupcióellenes eszközeit, valamint jelzik majd az EU eltökélt szándékait, hogy bármi áron felveszik a kesztyűt a korrupcióval szemben.

A irányelvjavaslatot az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is meg kell tárgyalnia, majd el kell fogadnia.

(MTI)

Valódi Hírek