Varga Judit kitálalt: Úgy értesült, egyet kell csak tüsszentenie a Kossuth téren, hogy balhé kerekedjen (+videó)

Kettős mércét szimatol Brüsszelben.

„Egy ördögi rendszer, úgy lett kiatlálva, hogy bármilyen mondvacsinált okra hivatkozva le lehessen állítani a támogatásokat”

– mondta Varga Judit a mandiner.hu-nak adott interjújában, amelyben szó esett többek között az Európai Bizottság és a kormány által „dollárbaloldalnak” nevezett ellenzék együttműködéséről, a civil szervezetek szerepéről, valamint Brüsszel szupermérföldköveiről, amelyek teljesítése után megindulhatnak az uniós források.

Az igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a fideszes EP-képviselők levélben kértek magyarázatot az EB és a „dollárbaloldal” együttműködésére, ezzel kapcsolatban merült fel az European Democracy Action Plan, amely Varga elmondása szerint Věra Jourová uniós biztos által kitervelt program, ezért is neki címezték a kérdéseket.

A kezdeményezés célja, hogy erősítse az európai társadalmakban a civil szféra, és így a civil szervezetek működését. Az Unió is rögtön azzal kezdte a program bemutatását, hogy egy

egészséges és virágzó demokráciában a polgárok szabadon kifejthetik a nézeteiket,

választhatnak politikai vezetőket és beleszólhatnak a jövőjükbe.

Varga szerint azonban egy demokráciában az emberek képviseletéhez választáson kell indulni, eredményt produkálni, valamint szigorú finanszírozási szabályoknak kell eleget tenni. Meglátása szerint a balliberális médiában teret kapnak ezen nemzetközi NGO-hálózatoknak (civil szervezetek – szerk.) a képviselői, akik kívül esnek a fent vázolt szabályokon, mégis hatnak a választói tudatra.

Véleménye szerint Jourová, az EB alelnöke:

„álságosan az állampolgári jogokra és a demokráciára hivatkozik, miközben politikai célokat szolgáló, ám demokratikus felhatalmazással nem bíró nemzetközi szervezeteket finanszíroz, az ő befolyásukat erősíti.”

Ennek kapcsán tették fel a kérdést az uniós biztosnak, hogy

mit gondol a magyar baloldali kampány külföldi finanszírozásáról.

A Fidesz-frakció azon dolgozik, hogy szigorítsák a törvényt, amely elzárja a pártok, sőt más jelölő szervezetek elől a külföldi támogatásokat. Varga ehhez azt fűzte hozzá:

„csak azért, mert valakinek sok pénze van, a szigorú pártfinanszírozási szabályok megkerülésével ne tudja befolyásolni a választásokat!

Aki belép a politikai térbe, politikai válaszokat fog kapni. Ezek a játékszabályok.”

Az igazságügyi rendszert érintő brüsszeli elvárásokról is megosztott pár részletet az illetékes miniszter. Elmondása szerint ha az Országgyűlés elfogadja a módosításokat, jöhetnek az uniós pénzek, bár ilyen eljárásra még nem is volt példa az EU-ban.

Hozzátette, hogy egyetlen feltételként az Alaptörvény keretrendszeréhez nem akartak hozzányúlni, mert meglátásuk szerint „a nemzetközi finanszírozású NGO-k véleményére alapozva Brüsszel nem írhatja át a dokumentumot„.

Felmerült a kérdés, hogy a magyar kormány mindent megtett-e az uniós forrásokért, hiszen az orvosi kamarát is pár nap alatt lehetetlenítette el, holott vállalta, hogy ilyen gyorsan nem visz keresztül törvénymódosítást.

Varga szerint azonban

már egy tüsszentése is elég a Kossuth tér közepén

ahhoz, hogy ne jöjjenek az uniós pénzek. Szerinte ugyanis Brüsszelben dúl a „hungarofóbia”, meglátása szerint politikai boszorkányüldözés zajlik ellenük.

Mindezek ellenére az igazságügyi miniszter optimistán tekint a jövőbe, szerinte már nyáron jöhetnek a régóta várt források.

(Mandiner/YouTube)

Valódi Hírek