Együttes erővel lép fel az ellenzék az Orbán-kormány kirekesztő törvényével szemben (+videó)

Közölték, kötelességük megvédeni minden ember jogait és méltóságát.

A Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport tagjai törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől – tudatta a Demokratikus Koalíció, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom, a Párbeszéd – ZÖLDEK közös sajtóközleményben.

„A sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport tagjai törvénymódosítással védenék az LMBTQ közösség tagjait a gyűlöletbeszédtől, ezért a Demokratikus Koalíció, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd – Zöldek

országgyűlési képviselői törvénymódosítót adnak be

a polgári törvénykönyv módosításával kapcsolatban”

– adták hírül.

Az utóbbi időben egyre növekvő aggodalomra ad okot a sze*uális kisebbségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd Magyarországon. Az elmúlt hónapok egyik legkeményebb homofób megszólalása a Fidesz egyik szócsöve, Bencsik András szájából hangozhatott el, ahol egyenesen üdvözölte azt, hogy Ugandában az LMBTQ közösség tagjait kivégezhetik sze*uális beállítottságuk okán – mondták.

Jelezték, ettől

a mai napig nem határolódott el a kormány, sőt, Bencsik sem kért bocsánatot.

A sajtótájékoztatón Bedő Dávid (Momentum), Kanász-Nagy Máté (LMP), Pusztai Patrik (MSZP országos elnökségi tagja), Sebián-Petrovszki László (DK) és Tordai Bence (Párbeszéd – ZÖLDEK) vettek részt.

Bedő Dávid országgyűlési képviselő és a képviselői csoport elnöke a sajtótájékoztató elején elmondta:

„tudjuk azt, hogy az elmúlt tizenhárom évben a Parlament intézményét kiüresítették, ugyanakkor fontosnak találjuk azt, hogy megmutassuk, mi lenne akkor, ha nem ez a kormány lenne hatalmon, nekünk milyen alternatíváink vannak.

Sebián-Petrovszki László (DK) országgyűlési képviselő és a csoport elnökségi tagja pedig bemutatta a
törvényjavaslatot.

„Fontos kiemelni, hogy Bencsik András azért úszhatja meg könnyedén a homofób gyűlöletbeszédet, mert a Polgári Törvénykönyv nem védi és nevesíti a sze*uális kisebbségeket, mint gyűlöletbeszéd forrása. A módosítás azért fontos, hogy az LMBTQ-emberek polgári bíróságokon is megvédhessék magukat,

ez eszközt biztosít számukra, ha gyűlöletbeszéd éri őket, vagy a közösséget.”

A politikus kiemelte: a magyar történelem tanúsítja, minden, a kisebbségeket negatívan érintő esemény, jogfosztás eleinte a gyűlöletbeszéddel kezdődött. Ezért fontos, hogy az ellenzéki képviselők kiálljanak az LMBTQ-közösség tagjai mellett.

„A sze*uális kisebbségek elleni gyűlöletbeszéd veszélyes és elfogadhatatlan. Nemcsak, hogy aláássa a kisebbségi csoportok jogait és méltóságát, de elősegíti a társadalomban az előítéleteket és a megkülönböztetést. Magyarország kormányának kötelessége kell, hogy legyen a demokrácia és az emberi jogok védelme”

– jelentette ki Sebián-Petrovszki László.

„Az általunk képviselt értékek nem engedik meg, hogy bármilyen kisebbséget diszkrimináljanak, és

kötelességünk megvédeni minden ember jogait és méltóságát.

A sze*uális kisebbségek elleni gyűlöletbeszéd felszámolása minden demokratikus társadalom kötelessége, és mi nem engedhetjük meg, hogy bármilyen káros gyakorlat uralja a magyar társadalmat”

– hangsúlyozta.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek