Kiszivárgott: Titkos adatokat kaparinthattak meg Orbánék az USA kormányáról

126 ezer bizalmas anyag került nyilvánosságra.

A napokban az Orbán-kormány birtokába került Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden évekkel ezelőtt szervizben hagyott laptopjának merevlemeze. A Népszava információi szerint minderről Jack Maxey republikánus aktivista beszélt a brit The Guardiannek – egyébként egészen más témában – adott interjújában.

A republikánus aktivista 126 ezer dokumentumot (e-maileket, fényképeket és videókat) tartalmazó merevlemezt adott át, amelyet a 2020-as elnökválasztási kampányban próbálták felhasználni Joe Biden ellen.

Az aktivista azt mondta, jelenleg Európában tartózkodik és

éppen most” adta át a merevlemezt „Orbán Viktor kormányának„.

Jack Maxey neve már korábban is felmerült a merevlemezzel összefüggésben: 2020-21-ben ő osztotta meg annak másolatait a Donald Trump volt elnökkel rokonszenvező sajtónak. Emlékeztettek, a férfi korábban Trump volt kampányfőnökével és főtanácsadójával, Steve Bannonnal is dolgozott, akinek akkor jó budapesti kapcsolatai voltak.

Hunter Biden 53 éves üzletember, bejegyzett lobbista, akinek adóügyeit már öt éve vizsgálják a hatóságok. Az eljárás még a Trump-kormányzat idején indult el ellene, ami tovább folytatódott Joe Biden elnöksége alatt is. Vádemelés az ügyben egyelőre nem történt.

Hunter Bidennek évtizedekig tartó súlyos kábítószer- és alkoholproblémái voltak, maga vallott róla, hogy ezek leküzdésére 2019-ben orvosi segítséget is kért. Ekkor történt, hogy javításra adott be egy laptopot a Delaware állambeli Wilmington egyik szervizébe.

Hunter Biden több mint egy évig nem vette át a gépet, a szerviz üzemeltetője – aki saját bevallása szerint is Trump-párti republikánus szavazó –, megvizsgálta a merevlemez tartalmát, majd átadta azt Rudy Giuliani egykori New York-i polgármesternek, aki akkor már Donald Trump elnök ügyvédjeként dolgozott – írták.

A merevlemezt Giuliani és Bannon juttatta el a republikánusokhoz közeli bulvárlaphoz, a New York Posthoz, ami 2019 decemberében az FBI-hoz került, ahol a választások lehetséges oroszországi befolyásolásával összefüggésben vizsgálták.

A merevlemezen 126 ezer dokumentum volt,

köztük e-mailek és Hunter Bidenre nézve igencsak kínos, dehonesztáló anyagok is, amelyeken láthatóan alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt állt. Ezekből a kényes tartalmakból közölt részleteket a 2020-as elnökválasztás elé időzítve a New York Post.

Eleinte még kétségbe vonták az anyagok hitelességét, ezért a tekintélyesebb lapok óvatosan kezelték azokat, később azonban a The New York Times, a The Washington Post és más médiumok is megvizsgáltatták a merevlemez tartalmát, amit többnyire hitelesnek találtak.

Jelezték, az ügy előzményeinek ismeretében nem kizárt, hogy a számítógép tartalma a következő elnökválasztási kampányban újra napirendre kerül, viszont a legizgalmasabb mozzanatokat már rég nyilvánosságra hozták Amerikában.

Az egyelőre nem látható tisztán,

kinek az érdekeit szolgálja a merevlemez Magyarországra juttatása.

A Népszava ezért kérdésekkel fordult a magyar kormányzati szervekhez, valamint megpróbáltak kapcsolatba lépni Jack Maxey-vel is.

Egyelőre a Kormányzati Tájékoztatási Központtól érkezett válasz, amelyben azt állították: ilyen nevű emberrel a magyar kormány munkatársai nem vették fel a kapcsolatot, bizonytalan eredetű sajtóértesüléseket pedig ahogy a múltban sem, úgy ezután sem kívánnak kommentálni.

Valódi Hírek