Mi lesz most? Börtönnel fenyegette meg a Fidesz kedvenc újságíróját Varga Judit államtitkára

Pórul járhat Bencsik András.

Sebián-Petrovszki László kérdezte arról Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy a kormány az LMBTQ-közösséghez tartozók halálos ítéletét vagy emancipációját (felszabadítását – a szerk.) támogatja-e. A 24.hu beszámolója szerint A DK-s politikus idézte Bencsik András kormánypárti „újságírót”, aki a Hír TV műsorában jó hírként, örömmámorban úszva tálalta, hogy „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”.

Sebián-Petrovszki szerint ha a propagandista ország-világ előtt ezt mondja, akkor nem indokolatlan félelem, hogy a Fidesz álláspontját juttatta kifejezésre, azonban – tette hozzá –

ennél sötétebb, brutálisabb gyűlöletbeszédet kisebbséggel szemben nemigen lehet alkalmazni.

A politikus hangsúlyozta: a magyar jog alapján Bencsik András mégsem követett el bűncselekményt, még személyiségi jogi per sem indítható ellene az emberi méltóság védelmében, mert a vonatkozó törvényi szabályozás csak a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát védi. Jelezte: a DK ezért olyan törvénymódosítást kezdeményezne, amelynek alapján a magyar LMBTQ-közösség is fel tudna lépni a gyűlöletbeszéd ellen.

Az ellenzéki politikus Varga Juditnak azt a kérdést tette fel, hogy

„hajlandó-e a kormány ezt támogatni, vagy inkább a Bencsik András által kijelölt »úton« kívánnak tovább haladni,

a »Halál a melegekre!« kampány felé?”

A kormányzati szokásoknak megfelelően Varga Judit miniszter helyett, most is Répássy Róbert válaszolt. Az államtitkár a Büntető törvénykönyv 332. § c) pontja alapján arról magyarázott:

„Már most is

három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő,

aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen – különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, sze*uális irányultságra tekintettel – erőszakra vagy gyűlöletre uszít.”

Répássy államtitkár emlékeztetett: ezt a szakaszt az európai uniós és a nemzetközi bűnügyi együttműködést szabályozó törvények, valamint egyes büntetőjogi tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2016. évi CIII. törvény iktatta be a Btk.-ba. A törvényt 2016. október 11-én fogadták el. Az ellenzék nem támogatta, ezért szerinte ha a DK-n múlt volna, ma nem lenne büntethető a gyűlöletbeszéd – szúrt oda Répássy.

Bátki Pál büntetőjogász a lapnak elmondta: a gyűlöletbeszédnek azért nincs valódi szankciója, mert maga az uszítás csak akkor tényállásszerű, ha fennáll a közvetlen veszélye annak, hogy a gyűlölet a hallgatóság aktív tevékenységébe megy át.

Kapcsolódó:

Mi történt? Akkora botrányt kavart Bencsik András szövege, hogy eltüntették a videóját

Áll a bál: Gulyás Gergely keményen kiosztotta a melegek kivégzésén örömködő Bencsik Andrást

Ráfázott Orbán kedvenc újságírója: Bencsik András beszéde miatt eljárás indult a HírTV ellen

 

Valódi Hírek