Kirobbant a botrány: Az orosz kémbank után újabb intézményt költöztettek titokban Budapestre Putyinék

Szijjártóék mélyen hallgatnak.

Egy IRIAS elnevezésű orosz szervezet székhelyet jegyeztetett be a főváros V. kerületében, az Apáczai Csere János utca sarkán, a Marriott szálló és a Dunakorzó közelségében – írta a 24.hu. A Magyarországon bejegyzett szervezet teljes neve: IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete.

Mint írták, a székhely egy többszintes társasház első emeleti lakása, az ide bejelentett magánszemélyt azonban hiába keresték, e-mailjükre nem reagált. Megjegyezték, a ház alsó szintjén cirill betűs „ikra” (kaviár) felirat reklámozza, hogy „nagyon finom élelmiszerek” kaphatók az itt található Cmak üzletben, amelyet a valaha katonai szolgálatra Magyarországra került Igor Kaplan és a tanulni érkezett Jelena Jegorova üzemeltet.

Keresték a szervezet (IRIAS) ügyvezetőjét is, a debreceni illetőségű Deák Bernadettet, de ő sem válaszolt.

Azonban sikerült elérniük az orosz IRIAS fióktelepének alapító kézbesítési megbízottját, Hörcsik Lajos Kálmán ügyvédet (a fideszes országgyűlési képviselő, Hörcsik Richárd unokaöccsét), valamint az IRIAS képviseletére jogosult, moszkvai illetőségű Alexandr Ivanovics Ageevet. Az ügyvéd azt felelte a portál kérdéseire, hogy „fel kell hívnia a megbízóit„, mert a háború kitörése óta „érzékennyé” vált az ügy, de – jegyezte meg – amúgy is köti az ügyvédi titoktartás. Az ügyvéd végül a közhiteles Cégközlöny adatait ajánlotta a portál figyelmébe.

A nyilvános cégadatokból pedig annyi kiderült: fő profiljaként a képviselet a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” jelölte meg, de emellett az oktatástól a film-, videó- és televízióműsor-gyártáson át, a kiadói és hírügynökségi tevékenységen keresztül egészen a természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztésig terjed profiljuk, de szerepel a listán az italszolgáltatás, valamint a veszélyes hulladék kezelése is – írták.

Így a felsorolás alapján

nem lehet pontosan tudni, hogy valójában mivel foglalkozik a magyar képviselet.

Az üggyel kapcsolatban keresték a Szijjártó Péter által irányított Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, de válaszokat nem kaptak.

Az IRIAS szervezet célja „átfogó kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása a szocialista állami termelés, annak ágazatai és ágai megszervezésének elméletében és gyakorlatában”. A cégbíróságra becsatolt dokumentumok szövegei szerint a nemzetközi szervezet koordinálja a kutatásokat a tagállamok érdeklődésére számot tartó menedzsmentkérdésekben, de az is szerepel az ismertetőben, hogy a szerződő felek számára

„kötelező az információszerzés elősegítése és magasan kvalifikált szakemberek toborzása”.

Az IRIAS nevű szervezetet 1976-ban hozták létre Berlinben az International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete), a volt szocialista tömb országai: a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság.

A portál megkereste Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőt a Budapesti Corvinus Egyetemről, van-e tudomása a KGST-s múltú IRIAS-ról, azonban ő eddig nem találkozott a szervezettel.