Felbolydult a méhkas Novák Katalin hazatérése után: Teljesen elbontanák az államfő által felavatott szobrot

Galiba támadt az engedélyekkel.

Lebontatná a Szatmár megyei kultúrális igazgatóság azt a Kölcsey Ferenc szobrot, amelyet még Novák Katalin köztársasági elnök avatott fel április 12-én Nagykárolyon

– derült ki a maszol.ro szerdai cikkéből.

Bár az országos bizottság jóváhagyta a szoborállítást, a kőtalapzat eltávolítását kérték, mivel azon felirat is szerepel, és erről nem szóltak az engedélykérelemben .

A szabálytalanságot még április 10-én iktatták, 11-én már 10 ezer lej bírságot kapott a nagykárolyi önkormányzat, most pedig a szobor teljes eltávolítását kérik a településtől.

Lucian Romașcanu művelődési miniszter a Libertateának elmondta, hogy a büntetés törvényes, Túrós Lóránd, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora szerint azonban az ügy politikai felhangot kapott, sőt megkérdezné a művelődési minisztert, hogy a megye összes emlékművénél ellenőrizték-e az engedélyeket.

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere szerint a szobor marad. Az emlékművön a költő neve és a Himnusz egy része is szerepel kottarészlettel, a hivatal munkatársai azonban úgy értelmezték a szabályzatot, hogy az eredeti kéziratból vett idézeteket nem kell lefordítani román nyelvre, Kölcsey nevét pedig nem is lehetne.

Továbbá az április 11-i jegyzőkönyvben szerepel, hogy a szobor ne szikla, hanem kő talpazaton álljon. A polgármester közölte, hogy bíróságon támadják meg a dokumentumot.

Pataki Csaba, a megyei RMDSZ-elnök megdöbbenve áll az események előtt, szerinte a szobor rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Úgy fogalmazott:

„Most nem nyilatkozatháborúra van szükség, hanem arra, hogy tiszteljük egymást, évszázadok óta együtt él sok nemzetiség Szatmár vidékén, és nem ilyen kijelentések, illetve ügyek viszik előre a közösségek ügyét.”

Novák Katalin még a közösségi oldalán is posztolt az szoboravatásról:


(Novák Katalin/Facebook)

Valódi Hírek