Váratlan húztak Pintérék, miután riadót fújtak az egészségügyi dolgozók

A kormány kezében a döntés.

A Belügyminisztérium egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak – derült ki a tárca szerdai közleményéből.

A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után

2023 júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak

az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein (többi között gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli) dolgozók – fejtették ki.

Megosztották azt is, hogy az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett

a szakmai egyeztetések is folytatódnak.

Elmondásuk szerint az emelés körülbelül 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, az ápolói béremelésére

idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók béremelésére 8,4 milliárdot biztosítanak, ez 24 ezer munkavállalót fog érinteni.

A tárca közleménye szerint végrehajtották a kormány és a Magyar Orvosi Kamara közötti béremelési megállapodás utolsó lépését, azaz az orvosoknak év elejétől újabb 11 százalékkal emelték a bérét.

Előreláthatólag májusban dönt a kormány a béremelésről.

Tavaly megjelent egy kormányzati plakát az ápolók átlagkeresetéről, a táblázat 517-690 ezer forintos bruttó átlagbérekről árulkodott, ám a valóságban ezek az összegek körülbelül a másfélszeresei voltak az ápolói fizetéseknek.

Ekkor egy fővárosi ápoló osztotta meg, hogy milyen

feszült légkör uralkodik az egészségügyben.

A szakember szerint akkor sem tudná elérni a kormány által feltüntetett bruttó 690 ezer forintos bért, ha havi 300 óránál is többet dolgozna, ugyanis a valódi bruttó keresetük 389-499 ezer forint körül mozgott.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek