Minden előzmény nélkül kirakták Szijjártó Péter szűrét a kormányzat egyik legfontosabb intézményéből

Orbán Balázs lett az utódja.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának irányítása alá kerül a Magyar Külügyi Intézet Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság – derült ki a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Az Orbán-kormány már korábban hozott döntést a Külügyi és Külgazdasági Intézetmegújításáról„, arról azonban nem volt szó, hogy más kormányzati struktúra alá tartozik majd a KKI. Eddig ugyanis a Külgazdasági és Külügyminisztérium, azaz Szijjártó Péter tárcája látta el a felügyeletet, mostantól azonban közvetlenül Orbán Balázs alá kerül az ellenőrzés.

Az intézet szerint erre azért van szükség, hogy

„az Intézet

hatékonyabban támogathassa a Miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatali munkáját,

és megerősítse eddig is végzett tevékenységeit:

  • az akadémiai világ és a nemzetközi agytrösztök információinak becsatornázását,
  • illetve a magyar külpolitika alapvetéseinek szélesebb és szakmai közeggel való megismertetését,
  • valamint a nyilvánossággal való aktív kommunikációt a nemzetközi eseményekről”.

Az intézmény nevében visszatér a 2014-es átszervezés előtti változathoz, így a jövőben Magyar Külügyi Intézetként fog üzemelni. Bejelentették továbbá, hogy „megváltozik a kormányzati kapcsolódási pont is: a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való szoros kapcsolat fenntartása mellett ű

a jövőben a miniszterelnök politikai igazgatóján keresztül segíti a kormányzati munkát,

jogállását tekintve állami tulajdonú gazdasági társaságként”.

Az intézet új elnököt is kapott. Erre a feladatra a magyar és amerikai állampolgárságú Gladden J. Pappint bízták meg, aki a Harvard Egyetemen doktorált, majd a Dallasi Egyetemen oktatott, emellett évek óta a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója. A Magyar Külügyi Intézetben folytatja a munkát az eddigi vezetés is: Schőberl Márton vezérigazgatóként, dr. Baranyi Tamás pedig az intézet szakmai tevékenységéért felelős stratégiai igazgatóként.

Valódi Hírek