Lázárék sunyi terve veszélyes az egész országra: Durván kiakadt a szentendrei polgármester

Az ország egészét tanyás területté nyilvánítanák.

Az Építési és Közlekedésügyi Minisztérium módosította a mezőgazdasági területekre vonatkozó építési szabályokat, ami lehetővé teszi hatalmas lakóépületek, kastélyok és amerikai stílusú farmházak építését vidéki földbirtokokon – írták a 24.hu-n.

A dolog pikantériáját az adja, hogy a Lázár János vezette minisztérium úgy bocsátotta szakmai vitára a tervezetet, hogy a Magyar Építész Kamara és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) csak utólag értesült a módosításról. A kamara jelezte, hogy a hatályba lépés előtt

senki nem egyeztetett velük.

A MÖSZ agglomerációs tagozata akciót indít a módosítás visszavonásáért, mivel szerintük katasztrofális következményekkel jár a változtatás. A módosítás ugyanis lehetővé teszi a földtulajdonosok számára, hogy tanyákat létesítsenek az ingatlanaikon az egész országban. A minisztérium a módosítás indoklását megosztotta honlapján, de beruházói elképzelésről egyelőre nem szólt a dokumentum.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, a MÖSZ agglomerációs tagozatának elnöke közösségi oldalán osztotta meg a véleményét a módosítással kapcsolatban. Facebook-bejegyzését változtatás nélkül tesszük közzé:

„Beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, március 30-án hatályba lépett kormányrendelet átszabja, és jelentősen enyhíti a tanyákra vonatkozó építési szabályokat.

Szentendre esetében ez azzal a katasztrofális következményekkel jár, hogy eltűnhet az eddig sikerrel megőrzött zöld pufferzóna. Az újabb ingatlanboom hatására a házak a Pilisi Parkerdőig érnének.

A változtatás értelmében a helyi építési szabályokat figyelmen kívül hagyhatják a tanyatulajdonosok, és így a belterületi határ és az erdőterületek közötti jelentős mezőgazdasági területeken is beépítési hullám indulhat.

Az új szabályok szerint ugyanis egy tízezer négyzetméteres tanya területén 3000 négyzetméter építhető be, és ebből 750 négyzetméternyi lakóépület is lehet, akár két épületre osztva is.

A Magyar Építész Kamara ezért a rendelet értelmezését kérte a jogalkotótól.

Amennyiben a szabályozás változatlan marad, jelentősen növelheti Budapest és a megyeszékhelyek agglomerációiban a beépítettséget. Tovább fokozva ezeknek a településeknek a zsúfoltságát, amely már jelenleg is az elviselhetőség határán túl van.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége Agglomerációs Tagozata vezetőjeként kezdeményezem, hogy az érintett önkormányzati szövetségek, településvezetők közösen kérjék a rendeletmódosítás visszavonását a kormánytól. #tegyünkegyüttszentendréért”

(Fülöp Zsolt polgármester/Facebook)

Valódi Hírek