Hatalmas jobbegyenest kapott Orbán: Váratlan helyről küldtek neki kemény üzenetet

Erre ő sem számított.

Nagy a felháborodás az Orbán-kormány státusztörvénye miatt. Már Orbán Viktor egykori középiskolájából is üzentek a tanárok.

A pedagógus-státusztörvény elleni hétfői demonstráción durván elharapóztak az indulatok. A tiltakozók a Karmelita kolostornál ledöntötték a kordonokat, amelyet követően a kormány rezidenciájának védelmét ellátó rendőrök könnygázt is bevetettek.

Jövőre szerdára újabb gigatüntetést szerveznek, amelyben már a teljes közszféra képviselteti magát. Az pedig jól látszik, hogy a társadalomban egyre nagyobb az összefogás az ügyben.

A sztrájkoló pedagógusok mellett például kiáll a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanári kara is. Hogy miért fontos ez? Azért, mert ebben az iskolában töltötte tanuló éveit Orbán.

A gimnázium Facebook-bejegyzését (kérésüknek eleget téve) változtatások nélkül tesszük közzé:

„NEM VAGYUNK JOBBÁGYOK! NEM A STÁTUSZTÖRVÉNYRE!
Mi, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola jelen nyilatkozatot aláíró dolgozói (tanárok, tanítást segítő munkatársak, technikai dolgozók) kijelentjük, hogy nem vagyunk jobbágyok – és nem is akarunk azok lenni! Teljes egészében elutasítjuk a 2023 júniusában bevezetni tervezett státusztörvényt!
Jelen nyilatkozatunk megjelenésével párhuzamosan április 24-én általános iskolai tagozatunk 34 dolgozója, a tantestület 85 %-a sztrájkba lépett – köszönjük nekik a névvel vállalt, bátor kiállást! Jelen kiállásunkat a teljes tantestületből 71 kolléga írta alá névvel vagy név nélkül. Közülük 42-en (vagyis 59 %) hajlandóak a felmondásukat is letétbe helyezni.
Nem akarunk röghöz kötést! Nem akarunk további munkateher-növekedést! Nem akarjuk elveszíteni kollégáinkat, barátainkat azért, mert rákényszerítik őket egy rossz döntésre! Nem akarjuk, hogy a még működő közösségeinket szétbombázzák! Nem akarjuk elveszíteni a diákjainkat, mert bármikor elvezényelhetőek vagyunk!
Nem akarunk totális kontrollban élni, ahol semmilyen felületen nem írhatjuk le a véleményünket: nem írhatjuk le, hogy valójában az oktatás milyen helyzetben van! Nem akarjuk mindazokat a változásokat (lentebb részletezve), amivel beütik az utolsó szöget a régóta haldokló oktatás koporsójába!
A státusztörvénynek véleményünk szerint két célja van: az oktatásban tapasztalható, rendkívül súlyos szakemberhiány elfedése, illetve az ott dolgozók megfélemlítése, végső megtörése. Súlyosan csorbítja a hatálya alá eső dolgozók jogait, beleértve ezzel a munkavállalói jogokat és az alapvető demokratikus szabadságjogokat is. Emellett súlyoson sérti a tanulók tanuláshoz, színvonalas oktatáshoz való jogát!
A névsort nem tesszük közzé, a fényképünken szereplők arcát kitakarjuk, hiszen 2023 júniusától az oktatásban dolgozóknak TILOS lesz bármilyen felületen bírálni az oktatáspolitikát, vagy bemutatni az iskolák valódi állapotát. Aki ezt mégis megteszi, az fizetésmegvonásra (egyes források szerint 20 % körüli) számíthat.
A képet egy iskolánktól független, jelképes helyszínen, Petőfi Sándor székesfehérvári szobra előtt készítettük – mivel idén már abból is ügy volt egy budapesti tankerületben, hogy a tanárok a saját iskolájukban fotózkodva álltak ki az oktatás mellett.
Jelen nyilatkozatunk jó eséllyel az utolsó ilyen közös akció – hiszen akik 2023 júniusától az oktatásban maradnak, azok minden ilyen kiállásért retorzióra számíthatnak.
Mit tehetünk mi, oktatásban dolgozók? Gyakorlatilag semmit. Vagy felmondunk május 31-ig, vagy elfogadjuk az új játékszabályokat és tűrünk tovább.
Jelen nyilatkozat aláírói közül 42-en jelezték, hogy adott körülmények között, a státusztörvény megvalósulása esetére letétbe helyezik a felmondásukat.
De mi is az a státusztörvény?
Egy 2023 júniusától (tehát tanév közben!) bevezetni kívánt törvénytervezet, amely megváltoztatja az oktatásban dolgozók jogállását, miközben egy sor, nagyon súlyos változást hoz az iskolák életében.
Tudta -e Ön, hogy 2023 júniusától…
– gyermeke tanárának bármilyen SAJÁT eszköze (telefon, tablet, laptop stb.), amivel munkát végez, átnézhető, ellenőrizhető lesz a munkáltató számára?
– gyermeke tanárának az INGYEN végezendő eseti helyettesítések száma 30-ról 80 alkalomra nő?
– gyermeke tanárának kinevezése egyoldalúan módosítható lesz – beleértve feladatellátási helyet IS? Ez azt jelenti, hogy a fenntartó akarata ellenére is átvezényelhet máshová tanítani bárkit.
– gyermeke tanára a szomszéd településekre bármikor átvezényelhető lesz?
– gyermeke tanára akarata ellenére kötelezhető lesz más szak elvégzésére? Kétéves levelező képzéssel gyakorlatilag bármire?
– gyermeke iskolájában bármikor változhat a munkáltató személye? A jövőben ugyanis senki nem szólhat bele, ha fenntartóváltást történik (pl. egyházi iskolává válik egy intézmény – vagy fordítva)
– gyermeke tanárának munkaideje tovább nőhet? Az állam az iskolákban 7-18 óráig írhat elő nyitvatartást, a dolgozók részére napi 12 órás munkaidő is előírható!
– gyermeke tanárának kötelező óraszáma ugyan 22-26 marad, de kötetlenként elrendelhető az iskolában heti 40 óra benntartózkodás az eddigi 32 helyett?
– gyermekével foglalkozó pedagógia asszisztensek akár heti 35 órát is tölthetnek egy héten gyerekekkel?
– a gyermekével foglalkozók próbaideje 3 hónapról 6 hónapra nő?
– gyermeke tanárának felmondási ideje hat hónap lesz az eddigi kettő helyett? Ezzel gyakorlatban megvalósul a röghöz kötése – hiszen milyen munkáltató várna rá hat hónapig?
– gyermeke nyugdíjba vonuló tanárának a felmentési idejét fél évvel is kitolhatják? Tehát egy októberben nyugdíjba menő kollégát akár még májusig is a pályán tarthatnak?
– az oktatásban eltörlik a pályáztatást? Semmilyen állást nem lesz kötelező (még az igazgatóit sem!) a jövőben nyilvánosan meghirdetni?
– gyermeke tanárának fizetése jó eséllyel nem fog nőni?
A jövő évre vonatkozó költségvetési törvényben nem szerepel összeg a pedagógus béremelésre – pedig a beígért „EU-s béremeléshez” kellene önrész is… Ráadásul az EU-tól kapott emelésre fordítható összegben (EFOP+ program) kikötés, hogy nem lehet jogvesztés – és mivel a tervezett törvény egyértelműen az, ezért jó eséllyel onnan nem fog érkezni pénz.
– gyermeke tanárának kötelező ügyfélkapu regisztrációt írnak elő – az esetleges felmondás precíz kiküldése végett? Ahogy oda megérkezik a dokumentum, érvényessé válik az elbocsátás…
– gyermeke tanárának fizetésébe beemelik az ágazati pótlékot – azaz egy egy esetleges következő „emelés” alig lesz érzékelhető (pl. 300 ezret kézhez kapó kolléga 310 ezret fog keresni az emelés után…)
Ha a fentieket (is) tartalmazó új tervezet júniussal hatályba lép, azt csak később íratják alá a pedagógussal (amikor már hatályban lesz). Akkor már nem kaphat felmondás esetén 6 havi végkielégítést – hanem csak egy (és már hat hónap lesz a felmondási idő, az új törvény értelmében…)
A fentiek alapján talán érthető, hogy miért emlegettük a jobbágyokat: a jövő tanára ezek alapján túlterhelt, jogfosztott, alulfizetett és erővel a pályán tartható. Akarja ön, hogy a gyermekét ilyen tanárok tanítsák? Mondjunk nemet együtt a tanárok jobbágyosítására! Mondjunk nemet együtt a státusztörvényre!
Székesfehérvár, 2023. április 24.
(A sajtó munkatársai részére: Kérjük, hogy kiállásunkat csak teljes egészében közöljék újra.)”

Valódi Hírek