Áll a bál: Havas Henrik páros lábbal szállt bele Tarlós Istvánba

Ez kemény.

Kőkeményen kiosztotta a Facebookon a tévés Tarlós Istvánt. Havas Henrik kiakadt a volt polgármesterre, amiért a kormány mellett foglalt állást a fővárossal folytatott vitában.

Havas pikírt stílusban osztotta ki Tarlóst. Az írást változtatás nélkül tesszük közzé:

JAJ, TARLÓS PISTA!

A volt főpolgármester azért ,,Pista” nekem, mert tulajdonképpen gyerekkorunk óta ismerjük egymást a III. Kerületi TTVE Hévízi úti pályájáról. Aztán 1990-ben, amikor még SZDSZ-es volt, bizony-bizony, jócskán besegítettem neki a kampányába.

Emlékszem, hogy valamikor a 2010-es évek elején írt egy Budapestről szóló könyvet, amiben engem is szerepeltetett. A könyvbemutató után Schmitt Pál felesége, Makray Kati felháborodva kérdezte Tarlóstól, hogy a Henrik hogy került bele ebbe a könyvbe. (A Makray családdal jó pár évig egy lépcsőházban laktunk egy óbudai házban).

Tarlós Pista csak annyit mondott, hogy ,,A Henrik a haverom”.

Na most április 20-án csütörtökön, öt óra előtt néhány perccel a kocsiban bekapcsoltam az InfoRádiót, amiben Pista a kormány mellett foglalt állást a fővárossal folytatott vitában. Amit hallottam, az menthetetlen, mert bár Pista mérnök, én meg jogot végeztem, de azért nem kell jogvégzettnek lenni ahhoz, hogy valaki ne kapjon a fejéhez, ha a volt főpolgármester szájából a következő mondatot hallja:

,,Igaz, hogy úgy rendelkezik a törvény, hogy az államtól kapott feladatokat finanszíroznia kell az államnak, de hogy milyen mértékben, azt az önkormányzati törvény nem határozza meg.”

Na most, ha az utcán megállítanék egy embert, aki ránézésre értelmi képességeinek birtokában van és megkérdezném tőle, hogy ezek szerint az állam dönthet úgy, hogy az általa az önkormányzatra lőcsölt feladat ellátásához szükséges pénz egy százalékát, huszonöt százalékát, vagy kilencvenkilenc százalékát utalja át, akkor az úgy rendben van?

Pista, Pista, értem én, hogy ezt kellett mondanod, na de hát az a néhány szó, hogy az államtól kapott feladatokat finanszíroznia kell az államnak, az nem azt jelenti, hogy a főpolgármester a portástól kérdezze meg, hogy na, mondjon egy számot!

Na, a portás azt mondja, hogy harminchárom. Szembe jön Wintermantel Zsolt, a Fidesz megbízottja, ő meg azt mondja, hogy 0,1 százalék, hogy rohadjanak meg! Utoljára, valamikor 2017-ben hívott meg Pista ebédelni. Emlékszem azt mondta a telefonba, hogy ,,Gyere Henrik, zabáljunk egyet!”

Ettünk, ettünk, aztán megkérdeztem a Pistát, hogy ugyan már, miért vontatok el a Fesztiválzenekartól majdnem kétszázmillió forintot? (A főváros 2013-ban még kétszázhetven millióval, 2015-ben kétszázhatvan millióval támogatta a zenekart, aztán 2016-ban eleinte egy büdös vasat se akart adni, végül hatvanmillió forinttal támogatta a világ egyik legjobb zenekarát, amelyiknek a nevében benne van, hogy Budapest.)

Pista – idegesen – evett tovább, aztán rámförmedt, hogy itt zabálásról volt szó, nem arról, hogy hogyan dönt az illetékes minisztérium. Mondtam, hogy minden baromságot talán mégsem kellene végrehajtani, erre azt mondta Pista, hogy a desszertre már nincs ideje.

Azóta valahogy nem kerestük egymást.

Na most, ha én azt olvasom, hogy az államnak finanszíroznia kell, akkor az valami olyasmit jelent, hogy amikor Havasné kijön a fürdőszobából és azt mondja, hogy ,,Gyere, szeressél!”, akkor én nem kérdezhetem meg, hogy hány százalékban teljesítsem a kötelességemet, mert az ilyesmit úgy felébe-harmadába nem hagyja abba az ember.

Értem én, hogy a Pista valamilyen miniszterelnöki megbízott, na de hát egy mérnök csak tisztában van azzal, hogy az nem megy, hogy egy épülő útnak csak a jobb oldalát betonozzuk le! Az más kérdés, hogy a Pistának nem volt ideje rendbe hozni a ferihegyi gyorsforgalmi utat, megépíteni a repülőteret a belvárossal összekötő vasútat.

Gondolta, erre van a Fürjes Balázs, aki már a világbajnokságra épült uszodánál bebizonyította, hogy az egy dolog, hogy mi van a tervben, meg hogy hogy néz ki a makett, és az megint egy másik dolog, hogy hogy néz ki az, ami végül elkészül. Szarul.

Egyébként Pista, annak idején szereztem neked egy csinos sajtófőnököt, ha felhívsz, szerzek neked egy jogászt is, aki elmagyarázza, mit jelent az a két szó, hogy ,,finanszíroznia kell” az államnak.

Egyébként meg ha van kedved, telefonálj és elmehetünk zabálni!

Valódi Hírek