Elképesztő stiklit találtak ki Orbánék: Kiderült, mire kell nekik a „békepárti határozat”

A kormány saját politikai céljaira használja fel a háborút.

Ismét politikai hasznot remélne az Orbán-kormány a háborútól, ugyanis újabb „kormányzati hírlevél” érkezett a koronavírus-oltás miatt még évekkel korábban regisztrálni kényszerülők, és azóta leiratkozni nem tudók email-jére – írta a Telex.

„T. Telex, továbbítom a lenti levelet, amit az oltás miatt regisztrált címemre kaptam ma. Felháborítónak tartom, hogy a szomorú háborús eseményeket is a saját kampányára használja fel a kormány”

– olvasható abban a levélben, amit tavaly február 25-én küldött el a lapnak egy Zoltán nevű olvasó, aki egy, az [email protected] címről érkezett, „A kormány álláspontja az ukrán helyzetről” tárgyú levelet továbbított.

Ebben többek között olyan hazugságok szerepeltek az ellenzékről, miszerint „felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”.

A kormányzati „hírlevél” ezúttal „Az Országgyűlés békepárti határozatáról” szól, amiben hat pontban sorolják fel a kormány álláspontját a háborúról. A szövegben elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik „Ukrajna jogát az önvédelemhez”, de később már arról írnak, hogy ez a „katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget”, amely tagjait „jelenleg is sorozzák”, hogy „a frontvonalban harcoljanak” – írták.

Különös módon a hírlevél magyar közéleti szereplőket is célba vesz, felszólítva őket, hogy „tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak,

vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik”.

A levél úgy zárul, hogy nemzeti érdekünk a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése, „békét akarunk és biztonságot”.

A lap több adatkezelési aggályra is felhívta a figyelmet. A Kormányzati Tájékoztatási Központ 2022 tavaszáig, a tavalyi országgyűlési választásokig rendszeresen küldött spameket – a fogadók által nem kért hirdetéseket, felhívásokat, láncleveleket – azokra az email-címekre, amelyeket az oltással kapcsolatos regisztrációs oldalon adtak meg korábban azok, akik koronavírus elleni vakcina miatt regisztráltak, azonban azóta nem iratkoztak le a „hírlevélről”, mégpedig azért, mert nem tudtak.

Már 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési problémák a Vakcinainfó nevű oldal elindulásakor, amiatt, hogy a regisztráció során opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására. Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a lapnak azt válaszolta: csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást, azonban – írták – példák sorozata igazolta, hogy

erről egyszerűen hazudtak,

hiszen rendszeresen küldtek leveleket, így például nemzeti konzultációról, háborúról, szavazásról.

Emlékeztettek, egyik munkatársuk eddig 29 ilyen levelet kapott, aminek csak elhanyagolható része szólt az oltásról, viszont kapott egy köszönetet Orbán Viktortól a tavaly áprilisi választásokat követően.

A kormányzati spammelés ügye bíróságra is került, a Kúria 2022 márciusában megállapította, hogy a Rogán Antal által irányított Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor az oltásra feliratkozóknak küldött az ellenzéket lejárató kampánylevelet.

Pár nappal később viszont ezt a döntést az Alkotmánybíróság semmissé tette, amit azzal indokoltak, hogy

„alaptörvény-ellenes a kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatban hozott kúriai végzés”.

 

Valódi Hírek