Nagy Márton személyesen mondta ki azt, amivel az Orbán-kormányt vádolják

Őszinte volt.

Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter megbeszélést tartott Tien Kuo-livel, a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB) elnökével. Bizonyára azért, mert a pénzügyi intézet szerdán nyitotta meg a magyarországi fióktelepét.

A Gazdaság Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a Nagy Márton kiemelte, hogy a háború és az elhibázott szankciók fokozzák

a bizalmatlanságot és a bizonytalanságot is

a globális világban, súlyos károkat okozva a gazdasági kapcsolatokban.

Azt állítják, hogy a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg, és mindkét fél a „kölcsönösen előnyös együttműködésre” törekszik.

Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedése 6,4 százalék lehet. Ez azt jelenti a miniszter szerint, hogy Kína a világgazdaság egyik fő húzóereje marad.

Nagy Márton elmondása szerint a gazdasági kapcsolatok megerősítésben jó úton haladunk, Kína 2022-ben Magyarország kilencedik, Európán kívül pedig a legfontosabb kereskedelmi partnere volt hazánknak.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország a kínai befektetők

első számú célpontjává vált Kelet-Közép-Európában,

– egyébként épp ez a leggyakrabban emlegetett vád a kormánnyal szemben – a befektetéseik összértéke 2022-re megközelítette a 8 milliárd dollárt, a kínai és a hongkongi irányítású közel 400 magyarországi vállalat pedig mintegy 16 ezer főt foglalkoztat.

Nagy Márton megköszönte a bank koronavírus-járvány alatt nyújtott segítségét és hangsúlyozta, hogy a recesszió kivédéséhez, a háború és szankciók okozta negatív hatások ellensúlyozásához meg kell őrizni az egészséges pénzpiaci hitelezést, új forrásokat és tőkét kell bevonzani a magyar gazdaságba.

A kormány ebben

kiemelt partnerként számít a China Construction Bankra.

A felek egyetértettek abban, hogy a két ország gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatait tovább kell erősíteni, melyet elősegítendő, az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is – olvasható a minisztérium közleményében.

Arról portálunk is beszámolt, hogy kivonult Magyarországról az orosz kémbank, de hozott nekünk helyette az Orbán-kormány egy másik bankot, méghozzá Kínából.

(MTI)

Valódi Hírek