Most érkezett: Kemény lépést jelentett be az EU a növekvő fenyegetések miatt

Aggódnak.

Az Európai Bizottság kedden 1,1 milliárd eurós támogatási tervet jelentett be a növekvő kiberbiztonsági fenyegetések elhárítására. A Bizottság szerint az elmúlt időszakban

hekkerek sorra próbáltak meg feltörni fontos rendszereket

– írta a Reuters.

Fokozódik a félelem az orosz-ukrán háborúban alkalmazott kiberhadviselés egyre szélesebb körű alkalmazása miatt. Az elmúlt hónapokban számos kormányzati és magán hálózatot próbáltak meg feltörni – vagy fel is törtek – hekkerek.

„Az uniós szolidaritási intézkedéscsomag az európai kiberbiztonsági pajzs és egy átfogó kiberbiztonsági vészhelyzeti mechanizmus létrehozásával uniós szinten megerősíti a szolidaritást a jelentős vagy nagyszabású incidensek jobb felderítése, az azokra való felkészülés és az azokra való reagálás érdekében”

– írták a Bizottság közleményében.

A tervek szerint a pajzs nemzeti és határokon átívelő biztonsági műveleti központokból fog állni, amelyek a legmodernebb technológiát – például mesterséges intelligenciát és fejlett adatelemzést – használnak majd a több országra kiterjedő kiberfenyegetések azonosítására.

A kibernetikai vészhelyzeti mechanizmus a rendkívül kritikus ágazatokban, például az egészségügyben, a közlekedésben és az energiaszektorban működő szervezeteket fogja monitorozni. Céljuk, hogy

a sebezhetőségeket előre feltérképezzék, majd a hibákat minél gyorsabban kijavítsák.

A tervben szerepel továbbá egy uniós kiberbiztonsági tartalék létrehozása, amely olyan megelőző szolgálatokból áll, amelyek jelentős vagy kiterjedt támadások esetén valamely uniós ország vagy intézmény kérésére beavatkozhatnak. A törvényhez az EU-tagországok és az Európai Parlament beleegyezése szükséges.

(reuters.com /portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek