Hatalmas pofont kapott Orbán: A volt minisztere is beleállt a státusztörvénybe

Ilyen ez, ha valaki rossz fát tesz a tűzre.

„Nem részleteiben, teljes egészében kell nemet mondanunk a pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezetre és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokra: e jogszabályok szelleme, a bennük megnyilatkozó szándék elfogadhatatlan”

– áll a státusztörvény elleni nyilatkozatban, amelyet a Válasz Online hozott nyilvánosságra. A dokumentumot Orbán Viktor

volt minisztere, korábbi államtitkárja, tudósok és értelmiségiek is aláírták.

Az aláírók úgy vélik, hogy a rendszabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. Ezt a következővel indokolják:

„a tervezett kényszerintézkedések lehetővé teszik a túlterhelt és más szellemi foglalkozásokhoz képest szégyenletesen alulfizetett pedagógusok munkaidejének növelését, fokozzák munkahelyi kiszolgáltatottságukat, csorbítják jogaikat”.

Az ügy előzménye, hogy a kormány március elején közzétett egy tervezetet, amellyel elvileg az a célja, hogy vonzóbbá tegye a tanári pályát. De pont hogy az ellenkezőjét érné el vele.

A most kiadott nyilatkozatot Réthelyi Miklós is aláírta, aki a második Orbán-kormány nemzetierőforrás-minisztere volt, de Ángyán József agrárpolitikus, Jeszenszky Géza, a rendszerváltozás utáni első magyar külügyminiszter, valamint Gyarmathy Éva pszichológus is.

„A következmények nem csak a pedagógusokat sújtják: tovább rontják a tanulók esélyét, hogy az iskolában hozzájussanak a sikeres helytálláshoz kellő tudáshoz”

– írták.

Közben eldőlt az is, hogy április 24-én újabb sztrájk lesz az intézményekben.

Valódi Hírek