Mi a fene történik? Úgy megcombosodott a forint, hogy rá sem ismernek Matolcsyék

Rég nem láttunk ilyet.

Szárnyal a hazai deviza, a 370 forintot is megközelítette az euró árfolyama, pedig tavaly április óta nem volt ilyen szinten a forint – derült ki a portfolio.hu hétfői cikkéből.

Pedig az MTI szerint hétfőn reggel még csak 373,95 forintba került 1 euró középárfolyamon. Ugyanakkor a reggeli órákban a dollárt 340,13 forintért, a svájci frankot 380,68 forintért jegyzeték.

Az elemzések szerint tavaly október óta 15 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz, a lendület mögött leginkább a nemzetközi hangulat állhat, valamint hozzátették, hogy a héten nem várható meghatározó esemény hazai viszonylatban.

Pénteken még arról számoltunk be, hogy 373-as tartományig erősödött a hazai deviza, sőt számítottak arra is, hogy akár a 369-es szintet is elérheti az euróval szemben.

A dollárnál azonban más volt a helyzet, a hazai fizetőeszköz egy napon belül 0,85 forintos zuhanást produkált. Christopher Waller, a Fed egyik kormányzója meg is jegyezte, hogy a több közepes méretű bankcsőd nem kavarta fel az amerikai hitelezés állóvizét, ennek ellenére még mindig intézkedésekre van szükség az infláció megfékezéséhez.

Pedig pár hete még úgy tűnt, véget ért a forint szárnyalása. Március végén egy éjszaka alatt 384,01 forintra emelkedett az euró jegyzése az azt megelőző 383,20 forinttal szemben, sőt a dollárért és a svájci frankért is többet kellett fizetnünk, mint egy nappal korábban.

Valódi Hírek