Megérkezett az árlista: Rámehet a gatyánk, ha mielőbb orvoshoz akarunk jutni

Mutatjuk a szűrővizsgálatok költségeit.

Az elmúlt években rengetegen hanyagolták a rendszeres szűrővizsgálatokat. Egyrészt a koronavírus okozta, hogy az emberek kevesebbet jártak közösségbe, így a kevésbé létfontosságú vizsgálatokat elhanyagolta a lakosság, azóta azonban fokozódott a terhelés, így az utóbbi időben jelentősen meghosszabbodtak a szakrendelői előjegyzési idők.

Ahogy korábban írtuk, a Medicina2000 felmérése szerint 31 intézettől várt választ a várólisták hosszabbodásáról. 75 százalékuk arról számolt be, hogy valóban akár két-háromszorosára is megnőtt a várakozási idő.

A Pénzcentrum összegyűjtötte, mekkora kiadás lenne magánúton elvégeztetni az összes javasolt vizsgálatot életkortól és nemtől függően, valamint kiderítette, mely betegségektől tartanak leginkább a magyar emberek.

A kutatás szerint

az első helyen a daganatos megbetegedések állnak,

ezt követik szív-és érrendszeri betegségek, majd a diabétesz.

A legalapvetőbb vizsgálatok közé tartozik az éves vérvétel, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, valamint a tüdőszűrés. Ezek állami ellátás keretében is elvégezhetők, de aki magánúton szeretné intézni, annak meg kell vizsgálnia

a szolgáltatók árlistáit, amelyek széles skálán mozognak.

Van olyan intézmény, ahol egy teljes vérkép („nagylabor”) 1000 forint körül mozog. Felmerülhetnek egyéb költségek, például a mintavételnél, így átlagosan 2000-3500 forintra kell számítani egy ilyen vizsgálatnál.

A teljes vizelet és üledék vizsgálata 1200-2000 forint között mozog, azonba erre is kerülhet még mintakezelési költség. Van lehetőség arra is, hogy ezt a vizsgálatot vérvétellel és egyéb szűréssel (például EKG) végezzék, ilyenkor egy csomagért kell fizetni, amelynek ára akár kedvezőbb is lehet, mintha egyenként jelentkeznénk be a vizsgálatokra.

Egy fogorvosi állapotfelmérés 5000 és 10 000 ezer forint között mozog, ám amennyiben találnak problémát és rögtön kezelik is, a költségek jelentősen nőnek. A konzultáció díja nem sokat emelkedett az utóbbi években, a kezeléseké annál inkább megnőtt.

Magán tüdőszűrésre már 6000 forintért is el lehet jutni, de egyes magánklinikákon ez az összeg elérheti a 20 ezer forintot is.

Az Uzsoki Utcai Kórház tüdőszűrő állomásán például 40 éves kor felett, évente egyszer, beutaló nélkül, ingyenesen lehet tüdőszűrésre menni. Itt 18-40 éves kor között beutalóval 1700 forintért kérhető a vizsgálat.

A nőknek évente egyszer ajánlott nőgyógyászati vizsgálatra, méhnyakrákszűrésre menni. Ezek nagyjából 20 ezer forintba kerülnek. Mammográfiai vizsgálatra 3-5 évente érdemes bejelentkezni, ez is 20 ezernél kezdődik, a legkomplexebb vizsgálatért akár 50-60 ezret is elkérhetnek.

Férfiaknák, már 40 éves kor alatt is érdemes hasi és kismedencei ultrahangot végezni, terheléses vércukorvizsgálatot végezni, amelyeek ára 5-30 ezer forint között mozog.

Ezen felül hererák- és prosztatarák szűrésre is érdemes elmenni, valamint a nyaki ereket is ultrahanggal megvizsgáltatni az agyi érszűkület felderítése érdekében.

A vizsgálatok így már akár 100 ezer forintra is rúghatnak.

40 éves kor felett mindenkinek érdemes tumor jeleit vizsgáló vérképet készíttetnie, amely nagyjából 20 ezer forintot jelent.

Mindezeken felül is érdemes szűrővizsgálatokat végezni, különösen szemészeti jellegűt, mert az idő előhaladtával előfordulhatnak látási problémák. Bizonyos kor felett az influenza elleni oltást is javasolják, ennek ára gyógyszertáranként eltér.

Egyelőre nem nőttek az árak drasztikus mértékben, a lap korábban többször is utánajárt a legfontosabb szűrővizsgálatok költségeinek, meglátásuk szerint még nem emelték meg jelentősen a vizsgálati költségeket.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek