Kiszivárgott: Dermesztő dologra készül Kína Putyinékkal

Készek a „halálos segítség” nyújtására.

Az amerikai lehallgatásból kiszivárgott titkos dokumentumban az áll, hogy Kína az év elején jóváhagyta a „halálos segély nyújtását” Oroszország számára az ukrajnai háborúban, és azt tervezi, hogy katonai felszereléseket civil termékeknek álcázzon – írta az Index.

A lehallgatással kapcsolatos anyagok – amelyeket valószínűleg az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) amerikai lehallgatása révén szereztek meg – szerepeltek a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala által összeállított, február 23-i keltezésű, szigorúan titkos összefoglalóban is, amely a közelmúlt ukrán és orosz vonatkozású „termékeiről” szól.

Mint írták, az anyag egy sor korábban nem közölt dokumentum között volt, amelyet a The Washington Post a Discord csevegőalkalmazás privát szerverén közzétett titkos fájlok képeinek tárházából szerzett meg.

A hírszerzési összefoglaló szerint a hírszerzés arról számolt be, hogy a kínai Központi Katonai Bizottságjóváhagyta a fegyverek fokozatos biztosítását„, és

azt akarta elérni, hogy ez titokban maradjon.

„Nem láttunk bizonyítékot arra, hogy Kína fegyvereket szállított vagy halálos segítséget nyújtott volna Oroszországnak. De továbbra is aggódunk, és továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük”

– mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Egy vezető beosztású védelmi tisztviselő egyetértett ezzel az értékeléssel. Mindkét tisztviselő névtelenséget kérve beszélt a szigorúan titkos dokumentummal kapcsolatos információkról – írták.

Kína korábban azt közölte, „semleges” pozíciót foglal el az ukrajnai háborúval kapcsolatban, elítélte ezeket az amerikai nyilatkozatokat, és kijelentette: soha nem fogadja el a kényszerítést vagy „az USA ujjal mutogatását„, amikor Washington hatalmas mennyiségű fegyvert juttat a háborúba.

A kiszivárgott anyagból azonban az derül ki, hogy Oroszország egyre mélyülő kapcsolatokat alakít ki Kínával, amely most a Vlagyimir Putyin vezette állam legfőbb külföldi szövetségese, mivel az orosz elnök ukrajnai offenzívája miatt

Oroszország egyre inkább instabillá válik.

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban tett moszkvai látogatása során látszólag megerősítette kapcsolatát Putyinnal, viszont Kína tartózkodott attól, hogy teljes mértékben támogassa az orosz vezető ukrajnai háborúját, ehelyett inkább a „potenciális béketeremtő” szerepében tetszelegne.

Az Egyesült Államok és a NATO kétségbe vonta Kína „tűzszüneti” felhívását és 12 pontos „béketervét„. Hangsúlyozták: semmilyen megoldás nem engedhető meg Oroszország számára, amely az újrafegyverkezést segíti.

Valódi Hírek