Vigyázz, ha nyaralni mész! Súlyos büntetés jár ezekért a szabálysértésekért

Már a módosított törvény szerint büntetnek.

A horvát kormány csütörtökön fogadta el a közrendről szóló törvény módosítását, amely szerint egyes jogsértések esetében akár

hússzorosára nőtt a bírságok összege

– közölte a horvát közszolgálati televízió.

Davor Božinović horvát belügyminiszter beszámolója szerint az egyes szabálysértések után kiszabható büntetéseket a kor követelményeihez igazították, így összhangba kerültek más törvények hasonló szabálysértési büntetéseivel.

Az új törvény értelmében tiltott önkényuralmi jelképek és üdvözlések (pl. náci karlendítés) használata miatt, az állampolgárok nyugalmát zavaró hamis hírek terjesztéséért, valamint engedély nélküli lőfegyver használatért

700 eurótól 4000 euróig terjedő bírságra lehet számítani.

Garázdaságért, erőszakos magatartásért 300-tól 2000 euróig büntetnek, sőt ugyanez jár akkor is, ha valaki hatósági személynek adja ki magát.

Enyhébb szabálysértések esetén 200-1000 euró között mozog az összeg, ennyi jár nyilvános helyen lekicsinylő megjegyzésekért, ittas személynek, vagy annak, aki 16 éven alul személynek alkoholt ad. Ugyanakkor ha valaki alkoholt vagy kábítószert fogyaszt a munkahelyén, szintén hasonló összegű pénzbüntetésre számíthat.

Továbbra is büntetik a csavargást, koldulást és a prostitúciót. Horvátország az utolsó olyan uniós tagállam, amely kizárólag a sze*uális szolgáltatások felkínálóját bünteti, az ügyfeleket viszont nem.

A helyi belügyminisztérium hangsúlyozta: Horvátország még mindig

a volt Jugoszláviától átvett, 1977 óta változatlan törvényt alkalmazza,

amely tavaly őszig még német márkában határozta meg a bírságok összegét. Ezért is tervezik egy teljesen új törvény kidolgozását, amelyre már tárcaközi munkacsoportot is létrehoztak.

(penzcentrum.hu nyomán)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek