Most érkezett: Figyelmeztette Szijjártó Pétert a lengyel nagykövet

Nehéz nézni, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába jár – mondta.

Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek a Wacław Felczak Alapítvány szerda esti rendezvényén úgy fogalmazott: sehol máshol a világon nem értik meg a magyarok és a lengyelek szoros kapcsolatát. A rendkívüli és meghatalmazott nagykövet az alapítvány vendégeként beszélgetett Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársával.

A Telex beszámolójában arról írt, hogy a szoros kapcsolat ellenére az eseményen kiemelt téma volt az is, mi választja el most Magyarországot és Lengyelországot egymástól. Ez pedig leginkább az orosz-ukrán háborúban képviselt álláspontok között különbség.

Felhívták rá a figyelmet, hogy Lengyelország Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója, míg az Orbán Viktor vezette magyar kormány sokszor oroszbarát húzásokkal operál.

A lengyel nagykövet szerint őszinteségre és nyitottságra van szükség a két ország együttműködésében, és újjá kell építeni a kommunikációs csatornákat mind a két ország közt, mind a visegrádi négyek együttműködésében.

„Kapcsolataink akkor is szorosak voltak, amikor globális konfliktusok ellentétes oldalra állítottak minket, például a II. világháborúban. Az emberek ugyanis mindig megadták egymásnak a segítséget:

a magyarok mindig számíthattak a lengyelekre, és a lengyelek is a magyarokra”

– fogalmazott nyitóbeszédében a nagykövet.

„Ezért reméljük azt, hogy hamarosan lesz egy reflexió és egy újranyitás – annak ellenére, hogy

most egy lehűlés jeleit látjuk”

– mondta.

A lengyel politikus elmondta, szomorúnak tartja, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába és Minszkbe jár tárgyalni, ugyanakkor hozzátette, szerinte a magyar kormány „továbbra is őszinte partner„, még ha nem is értenek mindenben egyet. A nagykövet azt mondta, a szoros kapcsolatot külső erők akarják megbomlasztani, ezért – fogalmazott – azt még szorosabbra kell fűzni „az együttműködés új fejezetében”.

Dr. Biernacki Karol, a Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében hangsúlyozta: „nem nehéz észrevenni, hogy Budapest és Varsó kardinális kérdésekben nem ért egyet.”

Elmondta, az Ukrajna elleni orosz agresszió komoly kérdéseket vet fel nemcsak a politikusok, hanem az átlagpolgárok körében is a jövőjükről.

Sebastian Kęciek jelezte, ő maga és a lengyel diplomácia is arra számított, hogy Orbán Viktor újabb kétharmados győzelme után változtatni fog álláspontján az ukrajnai háborúval kapcsolatban, „ez viszont nem következett be”.

„A párbeszéd folyamatos, de nem könnyű”

– mondta.

„Ha csak az utóbbi napok eseményeit vesszük, amikor a magyar külügyminiszter Moszkvába majd Minszkbe látogatott – nehéz pillanatokat okoz ez nekünk is, Varsónak is”

– tette hozzá.

Mint mondta, a „kétoldalú és sokoldalú” megbeszélések ennek ellenére folyamatosak, a lengyel diplomácia is minden kérdésre megkapja a magyar féltől a válaszait, amelyekkel azonban nem mindig „elégedettek”.

„A lengyel külpolitika racionális, és az oroszokkal való tapasztalatainkon alapul. Magyarországnak is megvan a maga tapasztalata az oroszokkal, épp ezért meglepő, hogy a magyarok miért tekintenek másképp erre”

– mondta.

A háborúval kapcsolatban kiemelte: a konfliktus fokozódásakor a világ végre magához tért, „kijózanodott, és realizálta Oroszország veszélyét”.

A nagykövet hangsúlyozta: Oroszország a jövőben is fenyegetést fog jelenteni szomszédaira, éppen ezért kellene – mutatott rá – a magyar kormánynak is átértékelnie kapcsolatait Moszkvával.

„Nem lehet többé arról álmodozni,

hogy majd jön a sok olcsó energia az oroszoktól. Nem fogunk tudni visszatérni az Oroszországgal való normális ügymenethez”

– húzta alá.

Valódi Hírek