Kirobbant a botrány: Újabb, Magyarországon is bevetett izraeli kémszoftvert azonosítottak

Ellenzéki politikusokat és újságírókat is lehallgattak.

Újabb, Magyarországon is alkalmazott izraeli kémszoftvert fedeztek fel. A Torontói Egyetemhez tartozó, kiberbiztonsággal foglalkozó Citizen Lab olyan szervereket azonosított, amelyekről nagy bizonyossággal állítható a technológiai nyomok alapján, hogy a QuaDream nevű izraeli cég kémszoftvereinek működtetésére használták őket.

A szerverek között pedig volt olyan is,

amit Magyarországról működtettek.

Mint írták, az izraeli cég kémprogramjai segítségével több mint öt személyt – újságírókat, ellenzéki politikusokat és egy NGO-k (civil szervezetek) munkatársait – vettek célba Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten. A célszemélyeket egyelőre nem nevezték meg.

A cég egyes szervereit is beazonosították, néhány esetben sikerült azonosítani ezek üzemeltetőjének a helyét is, többek között Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Ghánában, Izraelben, Mexikóban, Romániában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Üzbegisztánban.

Az elemzés szerint bizonyossággal állítható, hogy

ezekből az országokból is működtették az izraeli cég kémszoftverét.

A Citizen Lab két évvel korábban részt vett a szintén izraeli kémprogram, a Pegasus felfedezésében is. A Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amelyben Magyarországról a Direkt36 vett részt – írták.

A Pegasus-ügyben pedig azóta is derülnek ki az újabb részletek: az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Májusban leváltották a spanyol hírszerző központ vezetőjét, miután kiderült, hogy több kormánytagot is lehallgattak a Pegasus nevű kémszoftverrel. A Citizen Lab egy másik jelentésében pedig arról írt, hogy 2020-ban és 2021-ben Pegasussal próbálhattak megfertőzni több eszközt is Boris Johnson brit kormányfő hivatalán belül is.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek