Újabb fordulat: Olyat reagált az Európai Bizottság Orbánéknak, amilyet biztosan nem akartak hallani

Ezt most nem teszik zsebre.

Egy héttel ezelőtt Ujhelyi István független EP-képviselő Facebook-posztban írta meg, hogy felkereste a pedagógusok béremelése miatt Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztost.

Schmit válaszából kiderült, hogy a pedagógusok béremelésére szánt

uniós pénzek most is elérhetők,

kizárólag az Orbán-kormányon múlik, hogy e célra azt mikor használja fel.

Az Európai Bizottság (EB) szóvivője, Veronica Favalli a Menedzsment Fórum írásban feltett kérdéseire megerősítette, hogy Schmit tényleg kapott levelet Ujhelyitől, és arra válaszolt is.

Favalli arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarország számára tett bizottsági ajánlás szerint egyenlő hozzáférést kell biztosítani a minőségi iskolai oktatatáshoz, amely egyebek mellett attól függ, van-e elegendő számú jól képzett tanár.

Ennek érdekében fontos vonzóbbá tenni a pedagóguspályát, ezt a magasabb fizetés elő tudja segíteni.

A szóvívő úgy véli, hogy a magyar kormány elkötelezte magát egy olyan reform mellett, amely során a pedagógusok bérét fokozatosan emelik.

A Bizottság partneri megállapodást kötött hazánkkal, amely értelmében Magyarország 2021-2027 között hozzájuthat az uniós kohéziós alapok pénzeihez.

Ez azt jelenti, hogy

hozzáfoghat a programok megvalósításához,

amelyekhez előfinanszírozást kapott

– hangsúlyozta Favalli.

Külön érdekes, hogy a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy Ujhelyi István állítása nem igaz, sőt etikátlannak nevezte az EP-képviselő Facebook-bejegyzését.

Hozzátette: a 2021-es EU-s költségvetésből eddig egyetlen adminisztratív költségtől eltekintve a kohéziós forrásból semmit nem kapott a kormány.

„Abban a pillanatban, ha megkapjuk a garanciát a kohéziós pénzekről szóló megállapodásban és az operatív programokban rögzített pedagógusbérre szánt pénzt megkapjuk, abban a pillanatban a tanári béreket meg fogjuk emelni visszamenőlegesen, január 1-jéig

– állította a miniszter.

A portál megkérdezte a Belügyminisztérium sajtóosztályát az üggyel kapcsolatban, amelyre két helyről kaptak választ.

„A 2021-2027-es programozási időszakban a hazánknak járó kohéziós pénzekhez való hozzáférést – melynek része a pedagógusok béremelésére betervezett forrás is – jelenleg teljes egészében blokkolja az a horizontális feljogosító feltétel, amely szerint a Bizottság igazságügyi reformot vár el hazánktól.

A tárgyalások a Kormány és a Bizottság képviselői között az elmúlt hónapokban már lezajlottak, nem maradt nyitott kérdés.

A kapcsolódó törvénymódosítási csomag részünkről készen áll a benyújtásra, csupán a Bizottság visszajelzését várjuk. Ezt követően pedig már csak a Bizottságon múlik, hogy mikor értékeli a feltétel teljesítését és oldja fel a blokkolást

– írta válaszában a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya szerint pedig „a pedagógusok munkája iránti megbecsülés jeleként a kormány 2010 óta több ütemben – legutóbb 10 százalék mértékben – emelte a pedagógusok bérét, az orosz-ukrán háború és az uniós szankciók okozta nehéz helyzetben is elkötelezett a további béremelés mellett.

Erre akkor lesz lehetőség, amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat”.

Abszurd, de a válaszuk végén még azt is hozzátették, hogy a pedagógusok béremelését kizárólag „a baloldal” (sic!) veszélyezteti azzal, hogy továbbra is akadályozza az uniós források folyósítását, miközben „Brüsszel” újabb és újabb követelések teljesítéséhez köti a kifizetéseket.

(mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek