Ujhelyi István parádésan rakta helyre a pedagógusok béremeléséről kamuzó Fideszt

Szerinte mocskosul hazudik a Fidesz.

Nyílt levélben írta le Ujhelyi István, hogy a Fidesz összevissza beszél a pedagógusok fizetésemeléséről, és hazudik arról, hogy az ellenzéki képviselők akadályozzák azt.

Ujhelyi levelét változtatás nélkül tesszük közzé:

Régóta hülyíti a kormány a magyar embereket azzal az aljas hazugsággal, hogy azért nem tudják végrehajtani a pedagógusok hosszú ideje beígért béremelését, mert „Brüsszel visszatartja az erre szánt uniós forrásokat”, illetve azért, mert a „baloldali ellenzéki EP-képviselők minden eszközzel akadályozzák” a tanárok fizetésének uniós pénzből történő megemelését.

Ezen kormányzati kijelentéseket könnyen és egyértelműen cáfolni lehet, ráadásul írásbeli kérdésemre Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos a napokban hivatalosan is megerősítette: a pedagógusok béremelésére szánt uniós pénzek most is elérhetőek, azok mielőbbi felhasználása kizárólag a magyar kormányon múlik. Mondom a részleteket!

❌ Először is tisztázzuk, hogy a Fidesz-kormány által a hagyományos uniós költségvetés forrásainak felhasználását célzó Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz először benyújtott változatában még egyetlen szó sem volt a pedagógusok tervezett béremeléséről, azt bizony csak az érdekképviseleti szervezetek és az ellenzéki EP-képviselők nyomására tették bele a később újraírt dokumentumba.

Ótvar hazugság tehát, hogy épp az ellenzéki EP-képviselők – például jómagam – akadályoznánk ezt

a folyamatot, hiszen éppen, hogy részben nekünk köszönhetően van erre egyáltalán lehetőség.

Tisztázzuk azt is, hogy miként veszi hülyére a Fidesz-kormány a pedagógusokat és a magyar embereket ebben az ügyben: azt hazudják ugyanis, hogy a jogállamisági problémák miatt történt forrásbefagyasztás miatt nem lehet egyelőre uniós pénzből megemelni a tanárok javadalmazását.

(Azt most hagyjuk is ebben a pillanatban, hogy ha a kormány akarná, akkor hazai források terhére is megtehetné ezt egyetlen döntéssel; de nem teszi) Hazudik a kormány, hiszen az uniós források egy részének valós – a fideszes bűnök miatt történt – visszatartása konkrétan nem érinti a pedagógusok béremelésére szánt összegeket.

Ezt a már hivatkozott Nicolas Schmit uniós biztos is megerősítette a napokban egy nekem írt levelében, amelyet az erre irányuló írásbeli kérdéseimre küldött válaszul.

❌ Ebben az uniós biztos többek között egyértelművé teszi, hogy a pedagógusok béremelésére szánt pénzt a kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszból finanszírozná, amelyre a forrásokat az Európai Szociális Alap Pluszból hívnák le. Az említett operatív programot a forrásfelfüggesztések nem érintik.

Schmit megerősítette levelében, hogy a hazánknak járó források közül a Kohéziós Alap három programjában szereplő kötelezettségvállalások ötvenöt százalékát függesztették csak fel, ez pedig a „társfinanszírozott pedagógusbérek fokozatos emelését nem érinti.”

Vagyis, ezt már én teszem hozzá egyértelműsítésként: az EU és Magyarország között létrejött korábbi megállapodás értelmében ez a pénz biztonságban van, a kormány elkölthetné az eredetileg megjelölt célra, ha akarná. De nyilván – mondjuk ki nyugodtan – miután a pedagógusok határozottan kiálltak a kormánnyal és annak eszement politikájával szemben, pitiáner politikai bosszúból nem ezt teszik.

❌ Az uniós biztos arra is rámutatott nekem küldött válaszában, hogy az említett operatív plusz program – benne a pedagógus béremelés – technikai lebonyolításához szükséges költségek fedezetét a magyar kormány számára el is utalták már, vagyis – teszem hozzá a levélben foglaltak alapján – tulajdonképpen nincs semmi érdemi akadálya annak, hogy megvalósuljon a program, vagyis például a pedagógusok ígért béremelése.

Tény, hogy a jogállamisági vita miatt a végrehajtás számláit egyelőre nem fizetik ki a magyar államnak, de ezek ellentételezése deklaráltan nincs veszélyben, hiszen a befagyasztás ezeket a forrásokat nem érinti.

Vagyis, a kormány minden további nélkül megelőlegezhetné a beígért béremelést annak biztos tudatában, hogy az utófinanszírozása ennek az összegnek biztosított. Ez egyébként sem lenne példa nélküli, a kormány ugyanis már a befagyasztott helyreállítási alap pénzeinek a jelentős részét is, mintegy húsz százalékát előre elköltötte: nyolcmilliárd forint jutott előfinanszírozásban belőle például Mészáros Lőrinc áramszolgáltató cégének.

❌ „Szeretném megnyugtatni Önöket, hogy a tanári hivatás vonzerejének javítása már régóta szorgalmazott célkitűzés az európai szemeszterben, és az Európai Bizottság számára a 2021-27-es programtervezési időszak egyik prioritása.

A program elfogadása óta szolgálataim folyamatosan tárgyalnak az illetékes magyar hatóságokkal a megállapodás szerinti intézkedés sikeres és hatékony végrehajtása érdekében. Mivel a siker egyik feltétele a magyar hatóságok és a legnagyobb tanári szakszervezetek közötti érdemi szociális párbeszéd, szoros együttműködés folyik ezekkel a szakszervezetekkel is.

Örömmel várom együttműködésünk folytatását és a további eszmecseréket az Európai Szociális Alap Plusz finanszírozásáról Magyarországon” – fogalmazott nekem küldött válaszlevelében az illetékes uniós biztos, Nicolas Schmit.

❌ Mindezek alapján egyértelmű és határozott véleményem, hogy

pitiáner bosszú a Fidesz-kormány részéről nem kifizetni a pedagógusok béremelését

a rendelkezésre álló uniós keretből és végtelenül szánalmas mindezt ráadásul a baloldali ellenzék nyakába varrni. Világos és egyértelmű, hogy a források rendelkezésre állnak és biztosítottak, a kormány bármelyik pillanatban előfinanszírozhatná a fizetésemelést, ha akarná.

Különösen szánalmas a kormányzat hárítása és hazudozása akkor, amikor saját maguk dicsekedtek el korábban azzal, hogy ezt bármikor készek meg is tenni más esetekben.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a források befagyasztása kapcsán tartott egyik Kormányinfó alkalmával például egyenesen azt mondta: a pénzek felfüggesztése nem okoz forrásvesztést, hiszen „mivel idehaza előfinanszírozás van, nem jelent semmi gondot, ha később érkeznek meg az uniós források”.

Nos, tisztelt kormányzat, akkor tessék előfinanszírozni! Tessék kifizetni mindazt, ami a magyar pedagógusoknak jár!

Hagyjanak fel végre a gyerekes és nevetséges kamuzással; ha Önöknek tényleg Magyarország az első, akkor tegyék végre a dolgukat!

❌ A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

Négyszázegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

Valódi Hírek