Botrány: Nagyon kiakadtak a falusi polgármesterek, miután kiderült az állami cég legújabb terve

Forrnak az indulatok.

Portálunk is beszámolt arról, hogy május elsejétől bezárhatják az 1500 fő alatti településeken a postákat. A Magyar Posta arra kérte az önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését.

Az ATV felkeresett néhány érintett települést, és riportot készítettek néhány polgármesterrel. A településvezetők egybehangzóan hangsúlyozták, hogy

nem tudják finnanszírozni a posták fenntartását.

Szalai Gábor, Nagylóc polgármestere azt mondta, hogy ha bezár a hivatal, Szécsénybe kell utaznia mindenkinek, akinek szüksége van postai szolgáltatásra. Az önkormányzat nem tudja fizetni a postahivatal fenntartási költségeit.

,,Magas a posta látogatottsága. Azonban számunkra nem éri meg a posta működtetése, ez az önkormányzat részére egy kb tízmillió forintos beruházást igényelne, amit mi nem tudunk finanszírozni”

– mondta a polgármester.

A helyiek elmondták, hogy ez nagy probléma, főképp azoknak az időseknek, akiknek nincs bankkártyájuk, és a helyi postán szokták felvenni a nyugdíjukat.

Hasonlóan nehéz helyzetbe kerültek a baranyai Ormánságban is. Ők is szeretnék megtartani a postát, de az önkormányzatnak nincs rá pénze.

Ez egy egyszerű falusorvasztás,

ez egy teljesen mesterséges folyamat. Én magam nagyon fel vagyok rajta háborodva, hogy minden kistelepülésen bezárják a kispostákat. Tudni kell, hogy Baranyában van 320 darab kistelepülés

– mondta Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere,

A Hajdú-Bihar vármegyei kistelepülések is nagy bajban vannak, az 1200 lakosú Váncsod önkormányzata is levelet kapott a postától.

,,Az önkormányzat nem tudja abban a formában vállalni az üzemeltetést, ahogy azt a Magyar Posta szerződése tartalmazza, de tudomásom szerint legnagyobb élelmiszerbolt elvállalta, tehát jelen állás szerint ott lesz postai szolgáltatás”

– mondta Szalay Csaba, Váncsod polgármestere.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek