A megfelelő higiénia biztosításához elengedhetetlen feladat a folyamatos takarítás, melyhez tisztítószereket és takarítóeszközöket kell biztosítani. A higiéniai előírások betartása törvényi előírás is, ennek megszegése ellenőrzés esetén bírsághoz vezethet, azonban elsősorban nem ezért kell ügyelni a tisztaságra, hanem a vendégek elégedettsége érdekében. Nemcsak a vendégtér, hanem a konyha, a raktár és a mellékhelyiségek tisztasága is alapvető fontosságú, ezekre is fokozottan oda kell figyelni.
A konyha takarítása
A konyhában leggyakoribbak a zsíros szennyeződések, amelyekkel az indepack.hu ipari tisztítószerei kiválóan elbánnak. A sütés során kifröccsenő zsírok beszennyezik a pultot, a falakat és a padlót is. Ezek ellen zsíroldókat célszerű használni, melyek feloldják ezeket a zsíros foltokat, amit utána egyszerűen letörölhetünk.
A törléshez mikroszálas kendőt, szivacsot, törlőkendőt vagy papírtörlőt használhatunk, ezeket mindig szerezd be a megfelelő mennyiségben, és ha úgy látod, hogy már nem jó állapotúak, mindenképp ki kell cserélni őket.
A zsíroldás mellett fertőtlenítésre is szükség van, ezért munka végén javasolt áttörölni a pultot hígított hipóval vagy más fertőtlenítőszerrel, valamint elengedhetetlen a felmosás.
Az edénytisztítás
A mosogatás kézzel és géppel is történhet. A tányérokat, poharakat ajánlatos mosogatógépben mosni, ez ugyanis magas hőfokon dolgozik, így biztosan tiszta és baktériummentes lesz az étkészlet és az evőeszközök is. Ügyelni kell arra, hogy a gép mindig legyen feltöltve sóval és edényöblítővel, ugyanis csak így lesznek csíkmentesek és szárazak az elmosogatott edények.
A nagyobb, zsíros lábasok mosogatásához használj kézi mosogatószert és súroló szivacsot, dörzsit. Ha sikerült eltávolítanod a szennyeződéseket, akkor alaposan öblítsd el, hogy ne maradjon rajta mosogatószer maradvány.
A vendégtér: az első benyomás
Amikor a vendég belép az étterembe vagy az üzletbe, azonnal a szemébe ötlik az, ha valami nincs rendben. Ezért, ha egy asztaltól elmentek, akkor azt késlekedés nélkül szedd le és töröld át tisztítószerrel, vagy tegyél fel új terítéket.
Ha valami kiborult a padlóra, akkor azt minél előbb töröld fel, nehogy elcsússzon valaki. A pultot is tartsd tisztán és minden este törölj fel. Időnként csinálj nagyobb takarítást, például töröld át a székeket, az ablakokat, a polcokat is.
Ragyogjanak a mellékhelyiségek is!
Nincs lehangolóbb egy lepukkant, koszos WC-nél, szennyezett mosdónál, kifogyott toalettpapírnál és koszos törölközőnél. A vendégek meg fogják jegyezni, ha a mellékhelyiségben problémákat találnak. Ha bármi elromlik, eltörik, akkor azonnal cseréld ki, és ha szükséges, mindenképpen újítsd fel ezt a helyiséget.
Napközben többször is takaríts és figyelj arra, hogy mindig legyen toalettpapír, folyékony szappan és papír kéztörlő.
Vendéglátósként nagyon sok mindenre kell odafigyelned és gyakran elúszik az ember a tennivalókban. Azonban a tisztaságból soha ne engedj, erre mindig fordíts gondot, hiszen a vendégek a finom ételek mellett erre is nagyon figyelnek.