Nincs vége: Felveszik a kesztyűt Pintérék ellen, kőkemény lépésre készülnek a pedagógusok

Már több ezren kiálltak a véleményük mellett.

Április 24-re terveznek sztrájknapot a pedagógusokat védő szakszervezetek, miután a kormány a terve szerint júliusban bevezetné az új „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt„, ám sokan még nincsenek tisztában azzal, mit jelent rájuk nézve a státusztörvény.

Az érintettek között személyes információcserével terjednek a hírek, ezt szeretné erősíteni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – fogalmazott Nagy Erzsébet, a szakszervezet országos választmányi tagja.

Az érdekvédők kedden késő estig tartottak megbeszélést, arról tárgyaltak, hogy mit tehetnének a kormányzati terv ellen.

Rétvári Bence osztott meg részleteket a tervről, elmondása szerint a cél, hogy új jogviszonytípust hozzanak létre az oktatásban dolgozók számára, amely minden intézményben biztosítaná a foglalkoztatás kereteit.

Az államtitkár szerint ez egyszerűsítené a jogalkalmazást, 3 különböző törvény elemeit egyesítené a törvény.

Az aHang civil szervezet oldalán fut egy aláírásgyűjtés, már

több mint 3 ezer pedagógus jelezte,

hogy elhagyja a pályát, ha életbe lép az új jogállás.

A tervek szerint ez növelné a maximális munkaidőt, lehetőséget adna, hogy 15 napra berendeljék a pedagógusokat szabadság alatt is, jogköröket venne el a nevelőtestületektől, valamint megtiltaná, hogy a dolgozók kritikát fogalmazzanak meg a közoktatás állapotáról.

Nagy Erzsébet még nem tudott válaszolni arra, mekkora részvételre számíthatnak a sztrájknapon, de egyeztettek a Pedagógusok Szakszervezetével is, akik jelezték, hogy csatlakoznának a munkabeszüntetéshez.

Emellett az Európai Unió intézményein keresztül is nyomást gyakorolnának a kormányra,

hiszen a tervezetükben egy fontos ígéretüket is megszegik, amelyet még az unió operatív programjában tettek. Ebből a keretből finanszírozták a fizetésemelések egy részét, és

ebben vállalták többek között, hogy nem vesznek el szerzett jogokat a pedagógusoktól,

valamint az autonómia csökkentésére sem hoznak szabályokat.

Az új törvény a szakszervezetek munkáját is nehezítené, ugyanis ha a teljes foglalkoztatotti kör 10 százalékát nem éri el a tagok száma, úgy nem kell velük egyeztetni. Ezért is igyekeznek tagokat toborozni, hiszen a civil szervezetekkel szemben a szakszervezetekkel jogilag is kötelező tárgyalni.

(eduline.hu nyomán)

Valódi Hírek