Nagy az öröm: Óriásit kaszált Mészáros Lőrinc a válság alatt – gazdagabb, mint valaha

Egy év alatt megduplázódott a bevétele.

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2022. évi, a nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését az Opus Global Nyrt.

A vállalatcsoport tavaly átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget, jelentősen növelte árbevételét, és – mint írták –

a gazdasági nehézségek közepette is megőrizte eredményességét.

Az energiaválság sújtotta világpiaci környezetben csaknem megduplázta nettó árbevételét és üzemi eredményét, a teljes átfogó eredménysoron pedig 22,2 milliárd forint nyereséget ért el – közölte Mészáros Lőrinc cégcsoportja az MTI-vel.

Az Opus Global Nyrt. konszolidált szinten 535,3 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 74 milliárdos EBITDA-ról (kamat, értékcsökkenés és adózás előtti eredményről) számolt be 2022. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében, amely csaknem

megduplázódott a tavalyi eredményéhez képest.

Ez – a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték – egy év alatt közel 30 milliárd forinttal nőtt, az EBITDA-marzs pedig megközelítőleg 14 százalékot ért el – írták.

Az üzemi eredmény 34 milliárd forint nyereség lett, amely csaknem 17 milliárdos eredménynövekedést jelent 2021-hez képest. Az Opus Csoport konszolidált adózott eredménye tavaly 22,2 milliárd forintot ért el, az eszközérték története során első ízben átlépte az 1000 milliárd forintot (1042,5), 153 milliárd forintos éves növekedés mellett. A konszolidált saját tőke értéke 2022. végére 30 milliárddal, 343,2 milliárd forintra emelkedett – fűzték hozzá.

A cégcsoport a pénzügyi eredményekben úgy ért el növekedést 2022-ben, hogy a munkavállalók száma érdemben nem emelkedett, a 2021-es 4649 fővel szemben 2022 év végén 4 665 fő dolgozik az OPUS Csoport eredményessége érdekében.

A német Scope független minősítő cég 2023 márciusában immár ötödik alkalommal erősítette meg az Opus Global Nyrt. kiemelkedő hitelminősítését. A vállalati stabil ‘BB’ minősítés mellett a kötvénykibocsátáshoz kötődő ‘BBB-‘ minősítést is ismételten megerősítették.

A közlemény szerint a társaság menedzsmentje sikernek könyveli el, hogy az Opus Csoport stratégiájának megfelelően megerősítette a Cégcsoport öt (energetika, ipar, mezőgazdaság és élelmiszeripar, turizmus, vagyonkezelés) divízióját. A Magyarországon egyedülállóan széleskörű, több iparágat magába foglaló struktúra nyújt masszív alapot a cégcsoport további eredményes és megbízható „értékteremtéséhez” – közölték.

A 2022-es év meghatározó stratégiai célkitűzése az energetika szegmens 2021-es kiépítése után annak integrációja (OPUS TIGÁZ, OPUS TITÁSZ), amely sikerrel megvalósult: tavaly az OPUS Csoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált – írták.

(MTI)

Valódi Hírek