Kitört a lázadás: Az orosz zsoldoshadsereg vezetője nyíltan Putyin emberei ellen fordult

Fokozódik az ellentét.

A Wagner csoportnak (orosz zsoldos cég) példátlanul nagy szerepe van a háborúban. Érdekes fejlemény, hogy a cég tulajdonosa, Jevgenyij Viktorovics Prigozsin nyíltan, nagyon durva hangnemben szidalmazza az orosz hadvezetést.

Prigozsin, akit gyakran „Putyin séfjeként” emlegetnek

nem egyszer nevezte árulónak

Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Miért ennyire kiélezett a konfliktus az orosz erőket vezető védelmi minisztérium és a zsoldos sereg között?

A vita különösen látványos volt a Bahmut melletti Szoledar elfoglalása közben és után.

Kezdetben a védelmi minisztérium el akarta venni a Wagner elől a település elfoglalásának dicsőségét, aztán pedig Prigozsin árulónak és kollaboránsnak nevezte Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert, amiért szándékosan megtagadták a Bahmutnál harcoló Wagner zsoldosoktól a lőszerutánpótlást és katonai járműveket.

A konfliktus odáig fajult, hogy a felek között

Putyinnak kellett rendet tennie.

Úgy tűnik, hogy a vita oka egyszerű pozícióharc: Prigozsin a katonai sikereivel akar bevágódni Putyinnál.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az egyébként jelentős katonai sikereket elérő, közel 50 ezer főt számláló zsoldossereget ledarálják , mert a Wagner túlságosan nagyra nőtt és irányíthatatlanná vált. „Putyin séfje„, Prigozsin pedig nyíltan szembe helyezkedett az orosz hatalmi elittel.

Előfordult, hogy a zsoldosok személyesen fenyegettek meg orosz városvezetőket. Nem kizárt, hogy már a védelmi minisztériumon kívül is egyre többen érzik, hogy a zsoldosbrigád kezd veszélyessé válni.

Persze, az nem reális, hogy Moszkva egyik pillanatról a másikra feloszlatja a zsoldossereget, hiszen a Wagner csoport mint árnyékhadsereg jelentős szerepet játszik Oroszország katonai műveleteiben, akár afrikai vagy közel-keleti országokban is.

Mindazonáltal egy olyan folyamat egyértelműen megindult, amelynek mentén az látható, hogy a Wagner helyett vagy mellett más orosz zsoldosbrigádok is egyre nagyobb szerepet kapnak a Kreml műveleti tervezésében.

Tehát, ha a Wagner eltűnik, akkor sem fog az orosz zsoldosok „aktivitása” visszaesni, mivel van több olyan kis cég, amely átvenné a helyét.

Ilyen Szergej Sojgu egyik kedvence, a Patriot. A céget állítólag maga a védelmi miniszter alapította és irányítja.

A zsoldosbrigád alapvetően jobban felszerelet, képzettebb, szervezettebb, mint a Wagner, ebből fakadóan valószínűleg alacsonyabb létszámmal dolgoznak.

Érdemes megemlíteni egy régebbi zsoldos céget is, a Redutot, amelynek vezetője egy bizonyos Gennadij Timocsenko, egy finn-örmény állampolgársággal is rendelkező orosz oligarcha, aki elsősorban az orosz energiaszektorban aktív.

Persze vannak frissan alapított vagy már eltervezett zsoldosbrigádok is Oroszországban, mint például a Szergej Akszjonov által alapított „Convoy”, illetve Ramzan Kadirov csecsen vezető is bejelentette nemrég, hogy zsoldoscéget tervez alapítani. De még az orosz földgázkitermelő, a Gazprom is létrehozott egy magán biztonsági céget. Bár az ő zsoldosaik „hivatalosan” energetikai objektumokat hivatottak védeni.

De miért kellenek Oroszországnak zsoldoscégek?

Bizonyára azért akarnak több céget létrehozni/alkalmazni, mert nem akarják, hogy egy zsoldosbrigád túlságosan befolyásos, irányíthatatlan legyen, mint ahogy az történt a Wagner csoport esetében.

Nagy esély van arra, hogy a háború során a zsoldoscégek hízni fognak, különösen akkor, ha vége lesz a „különleges műveletnek”, és sok harcedzett orosz veterán marad állás nélkül.

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek