Durvul a csörte: Az USA nagykövete figyelmeztette Orbánt, fejezze be a játszadozást

Szerinte példátlan az Orbán-féle Amerika-ellenes retorika.

Az USA magyarországi nagykövete aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor korábban Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat.

David Pressman nem veszi magára a magyar kormánypárti sajtóban a személye ellen irányuló karaktergyilkosságot, de azt hazája elleni, felülről irányított támadásnak értékeli – árulta el az amerikai nagykövet a Népszavának.

A diplomata kedden látogatott Szegedre, a programját megszakító ebédszünetben pedig szokatlanul nyíltan és közvetlen hangnemben beszélt a lapnak az utóbbi időben egészen feszültté vált magyar-amerikai kapcsolatokról. Hozzátették: a beszélgetés bizalmas volt, a részleteket kizárólag a nagykövetség engedélyével hozhatták nyilvánosságra.

A társalgás során a magát optimistaként jellemző nagykövet javíthatónak értékelte az amerikai-magyar kapcsolatokat, hozzátéve, nem sok kétsége van abban, hogy ebben a viszonyban melyik félnek kéne változtatni a magatartásán.

Aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat.

„Szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika”

– mondta a nagykövet, aki hozzátette, megérti, hogy a pillanatnyi belpolitikai érdekek is tényezők a külpolitikában, de szerinte az Oroszország tavaly február 24-én megindított Ukrajna elleni háborúja óta, ebben a „fontos és kihívásokkal teli időszakban”

nem kellene belemenni ilyen játszmákba.

Pressman nehezményezte, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem tudott eltávolodni Oroszországtól. A nagykövet szerint az ezzel kapcsolatos aggályokban kétpárti egyetértés van, és teljes konszenzus a nemzetbiztonsági körökben, sőt az ellenzéki Republikánus Párt egyes képviselőinek még keményebb az álláspontja a magyar kormánnyal kapcsolatban.

Így hiába remélték Orbánék, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás majd fordulatot hozhat a kétoldalú kapcsolatokban, ez nem fog bekövetkezni.

Mint ismert, Orbán évértékelő szónoklatában „présemberneknevezte a nagykövetet, aki „bele akarja préselni” a magyarokat a háborúba, de Pressman – írták – a szegedi látogatása alkalmával egyáltalán nem úgy tűnt, mintha befolyásolni akarná a közvéleményt.

A lap arról számolt be, hogy Pressman egy kéttannyelvű gimnáziumban és a Szegedi Tudományegyetemen is beszélgetett a diákokkal, de mindkét esetben az érdekelte, hogy az érintettek mit gondolnak a világról, és

kísérletet sem tett arra, hogy meggyőzze őket bármiről.

A diákoknak elmondta, szeret fiatalokkal beszélgetni, mert ők az idősebb felnőtteknél gyakran őszintébben mesélnek a dolgokról. Kitért rá, hogy fontosnak tartja a magyar vidékkel való megismerkedést is, hiszen ő az Egyesült Államok magyarországi – nem csak budapesti – nagykövete.

Látogatása során Pressman felkereste a szegedi zsinagógát, a Szegedi Kortárs Táncegyüttest, illetve az önkormányzatot, ahol tárgyalt Botka László szegedi polgármesterrel is.

(nepszava.hu / US Embassy Budapest/Facebook nyomán)

Valódi Hírek