Óriási baj van az Országos Mentőszolgálatnál: A betegek isszák meg a levét

Nincs elég ember.

Koronavírus miatt hívta a mentőket egy budapesti férfi, aki nehéz légzésre panaszkodott. Azt állítja, két órával a telefonhívás után sem kapott segítséget.

Egy utcán elesett, vérző fejű idős férfihoz is csak majd 30 perc múlva érkezett mentő a szemtanúk szerint.

Az utcán lett rosszul Budapesten egy idős férfi március végén. Járókelők hívtak hozzá mentőt. Egyikük, aki kérte, hogy az arcát ne mutassuk, azt mondta, a segítség hosszú percek után sem érkezett meg.

„Körülbelül 20 perc telt el az első hívás után, amikor újra megpróbáltuk felhívni a mentőket. Meglepő módon a budapesti hívásunkat Békéscsabán vették fel. Nem nagyon tudtunk ezzel a helyzettel mit kezdeni. Ők is kicsit tájékozatlanok voltak és akkor megijed az ember”

– mondta az RTL Híradónak. Végül a második hívást követően 10 percen belül kapott segítséget.

De nem volt ilyen szerencsés az a budapesti férfi, aki háziorvosa tanácsára hívott néhány napja mentőt. Koronavírus-fertőzéssel feküdt otthon és egyre nehezebben kapott levegőt.

Eltelt jó két óra, és nem jött senki. Felhívtam a mentőszolgálatot. Egy úriember vette fel aki azt mondta, hogy Nyíregyháza, jó napot kívánok. Meglepődtem és mondtam, hogy úton van hozzám egy mentő, mit tud róla, mikor fog megérkezni? Megnézte és mondta, hogy még el sem küldték hozzám

– mesélte.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint nincs elég szakember, ezért egyre több a hasonló eset. Az Országos Mentőszolgálatnál azt közölték: a bejelentők nem mindig tudják pontosan felmérni, mennyire sürgős egy eset.

„Ki kell hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat

az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban.

Ennek az egyik ékes bizonyítéka, hogy több 10 éve vezényelnek fel egységeket az egész országból azért, hogy a budapesti mentést valamilyen szinten megerősítsék”

– mondta Lengyel Tibor, a szövetség alelnöke.

Valódi Hírek