Megjött a válasz: Így reagált a súlyos botrány miatt indult nyomozásra Keszthely polgármestere

Több mint két éve tart a nyomozás az ügyben.

Tavaly augusztus végén derült ki, hogy a keszthelyi önkormányzatnak vissza kell fizetni a 200 millió forint uniós támogatást, amelyet az Életfa Óvoda Kísérleti utcában található tagintézményének felújítására nyertek el. Az épületet elkezdték rekonstruálni, de később egyhangúlag úgy döntött a képviselő-testület, hogy elbontják azt.

Az indoklásban az állt, hogy a döntés „a beruházások állapotára és a kivitelezési körülményekre tekintettel” született meg. A kivitelező cég nagyon hanyag munkát végzett, az épület több helyen be is ázott.

Ruzsics Ferenc, a város korábbi fideszes polgármestere bízta meg az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. az óvoda mellett a városi strand és a Reischl -örház felújításával is, összesen egymilliárd forint értékben. Ez volt a legolcsóbb ajánlat, az építkezéssel azonban, mint ismert, megcsúsztak.

Időközben (június végén) Manninger Jenő korábbi fideszes országgyűlési képviselő lett Keszthely polgármestere, miután Nagy Bálint, a 2019-ben megválasztott fideszes polgármester országgyűlési képviselő lett. A városvezető azt mondta korábban, beperlik a kivitelező céget, és kártérítést is követelnek.

Megkérdeztük a polgármestert, mit tud a fejleményekről. Levelünket február 28-án írtuk, választ csak március 29-én kaptunk rá.

Mint ismert, már két éve folyik a nyomozás. Ön mint polgármester mit tud erről? Hol tart a folyamat?

Mindhárom ügyben, azokat egyesítve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Zala Megyei Vizsgálati Osztálya folytat eljárást a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 396. § (1) bek) a) pontjába és a 3) bekezdés a) pontja szerint minősülő költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt. Az elmúlt időszakban több alkalommal iratbekérésekre került sor, melyek teljesítése megtörtént. Továbbá a Kísérleti utcai óvoda esetében eljáró hatóság igazságügyi szakértő kirendeléséről is határozott.

Tavaly nyáron arról határoztak, hogy az óvoda épületét el kell bontani. Zajlanak már ezek a munkálatok?

Nem. A bontási költségek felmérése megtörtént, annak jelentős összegére tekintettel további egyeztetések vannak folyamatban. Továbbá úgyszintén egyeztetés zajlik a terület jövőbeni hasznosítására vonatkozóan is.

200 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak az EU részére. Sikerült a teljes összeget, vagy még mindig van tartozás?

Az önkormányzat valamennyi fizetési kötelezettségét teljesítette.

Hogyan zajlott ez a folyamat? Miként reagáltak erre az Unióban?

Nem állunk közvetlen kapcsolatban az Unióval.

A projekt építésében és a lebonyolításban részt vevők személyeket végül beperelte az önkormányzat?

A kérdés megválaszolása a folyamatban lévő büntetőeljáráshoz kapcsolódik, következő jogi lépési lehetőség lesz a kártérítési per indítása.

Történt jogi lépés a InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben?

A kérdés megválaszolása a folyamatban lévő büntetőeljáráshoz kapcsolódik, de az önkormányzatnak nevezett kivitelező felé jelenleg is már jelentős pénzügyi követelése került nyilvántartásba vételre.

Ha igen, hogyan reagáltak rá az érintettek?

Nem rendelkezünk információval.

Ruzsics Ferenccel egyeztetett-e valaha országgyűlési képviselőként a Reisch-sörház és a Kísérleti utcai óvoda rekonstrukciójáról? A volt polgármester szolgáltatott-e valamilyen információt ezekről?

Koncepcionális egyeztetések voltak, a projekt céljairól és a város fejlesztésében való jelentőségéről. A megvalósítás lefolytatásáról, kivitelezésről nem egyeztettünk, nem is kellett.

Önnek van információja arról, miért húzódik el ennyi ideig ez a két ügy? Tudomása szerint vannak az ügynek tanúi, akiket ki lehet hallgatni?

A büntetőeljárás folyamatáról nem rendelkezünk részletes információval, felvilágosítást nem kaptunk és mint ismeretes polgármesteri tisztségemet 2022. június 26. napjától töltöm be.

Közben csütörtökön Polt Péter is megszólalt a keszthelyi költségvetési csalás ügyében. A jobbikos Bencze János kérdezte meg a főügyészt, meddig húzódik még a két éve tartó nyomozás.

Polt azt mondta, a Reischl-sörház felújítása ügyében négy embert hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja miatt. Vádemelés azonban nem történt.

Azt is mondta, hogy Keszthely polgármesterét, illetve a feljelentőket azért nem hallgatták ki, mert az eddig felmerült bizonyítandó tényekre nézve érdemi információval nem tudtak volna szolgálni.

Kiderült az is, hogy a bűncselekmények elkövetésekor még alpolgármesterként tevékenykedő – Nagy Bálint is feljelentést tett – az ellenzéket követően – az ügyben, amelyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott.

Valódi Hírek