Kiderült: Botrányos beruházások miatt vizsgálódik az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Három, uniós forrásból finanszírozott projekt miatt nyomoznak.

3 uniós beruházás miatt vizsgálódik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Keszthelyen, közülük 2 miatt a rendőrség is nyomoz. A keszthelyi önkormányzat az elmúlt években

közel másfél milliárd forint értékben nyert pályázati pénzeket az Európai Uniótól fejlesztésekre.

A fejlesztések egy időben zajlanak a folyamatos csúszások miatt. Az előző önkormányzati ciklusban a települést a korábbi polgármester, Ruzsics Ferenc vezette. Az akkori városvezetés mindhárom fejlesztéssel ugyanazt a vállalkozót, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft.-t bízta meg, mivel ez a cég adta akkor a legolcsóbb ajánlatot.

A korábbi önkormányzatnak a jelenlegi testület 5 kormánypárti képviselője is tagja volt, köztük alpolgármesterként a mostani városvezető, Nagy Bálint is. A kivitelezések a vállalt határidőkön belül nem teljesültek, az építkezések jelentős késésekkel zajlanak.

Az OLAF bejelentés alapján kezdett vizsgálódni a Reischl-sörház, a Kísérleti utcai óvoda, valamint a városi strandon zajló fejlesztések miatt. Az új városvezetés nemrég szintén feljelentést tett a sörház és az óvoda felújításának ügyében, ezért a rendőrség is elkezdett nyomozni. A sörház fejlesztésének tavaly december végén kellett volna lezárulnia, a beruházás 2019 nyarán indult.

Az óvoda fejlesztésére

az eredetileg jóváhagyott 200 millió forinton felül további 60 millió forinttal kellett kiegészítenie az önkormányzatnak a felújításra szánt keretet.

Az intézmény átadásának eredeti határideje 2021 január vége volt, azonban a munka annyira lelassult, hogy ott sem sikerült tartani a határidőt.

A városi strand fejlesztése 214 millió forintból valósulhat meg, azonban a fejlesztés ott sem halad megfelelő ütemben. Molnár Tibor, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület önkormányzati képviselője bejelentést tett az OLAF-nál, ennek köszönhetően megkezdődött az előzetes vizsgálati eljárás. A KÉVE elnöke, Weller-Jakus Tamás a közbeszerzési hatóságnál tett feljelentést.

Nagy Bálint polgármester is lépett az ellenzéki bejelentések után, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Az ezt tartalmazó dokumentum tanúsága szerint

felmerül a gyanú, hogy valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtott be a beruházó az elszámoláshoz.

Az InvestMondi Kft. tulajdonosainak az egyik vállalkozása, a BauMondi már korábban tönkrement, egyikük pedig 2009-ben szerepelt a 10 millió forintot meghaladó adótartozók listáján. Az InvestMondi ellen

12 bírósági végrehajtás indult, jelenleg 2 pedig folyamatban van.

Kamondi-Lukács Csaba, a cég egyik tulajdonosa szerint a Reischl-sörházzal kapcsolatban elmondta, hogy a módosított szerződésnek megfelelő ütemezés alapján zajlanak a munkák. A szerződésmódosítás véghatáridejéről nem adott információt. A csúszások oka szerinte kizárólag a beruházóra és az önkormányzatra tartozik.

A vállalkozó szerint új műszaki megoldásokra volt szükség, mivel problémák adódtak, és új kiviteli terveket is kellett készíteni. Kamondi-Lukács kifejezte, hogy képesek befejezni a projekteket, és ennek érdekében tárgyalnak az önkormányzattal. Elmondta, hogy a 2020-as év nehézkes volt számukra, és két kisebb tartozásukat rövidesen rendezik.

A beruházó elmondása szerint a strand esetében a bontási munkáknál tartanak, az óvoda miatt pedig egyeztetnek az önkormányzattal.

Ez azonban ellentétes Nagy Bálint 2020. februári közlésével, amely szerint sikerült megegyeznie az érintetteknek.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek