Dagad a botrány: Polt Péter vallott a keszthelyi költségvetési csalás ügyében

Rengeteg EU-s pénz tűnt el.

Több mint két éve tart a nyomozás a keszthelyi Reischl-sörház felújításának ügyében. Friss fejlemény, hogy Bencze János (Jobbik) megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hol tart az ügy, amelyben

a várost több mint 1 milliárd forintos kár érte.

Az ellenzéki politikus elmondta, eddig nem hallgattak ki tanúkat az ügyben, a várost 2019 első felében vezető polgármestert és a feljelentőt sem.

Mint írta, az ügyben

az EU a sértett, mivel uniós pénzből újult volna meg Keszthely egyik legrégibb barokk épülete.

Bencze János arról érdeklődött Polt Péternél,

  • van-e már gyanúsítottja az ügynek,
  • történt-e vádemelés,
  • ha nem, miért,
  • és miért húzódik a nyomozás immár két esztendeje akkor, amikor egy egyszerű ügyről van szó.

Polt Péter válaszában közölte: a Reischl-sörház felújítása ügyében

költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt

a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság Zala Vármegyei Vizsgálati Osztálya nyomoz. A határidő lejár augusztus 18-án.

Az ügyben eddig négy embert hallgattak ki gyanúsítottként

költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja miatt.

Vádemelés még nem történt, mert az érdemi döntéshez további nyomozás szükséges.

Polt arról írt, hogy tanúként csak az hallgatható ki, akinek a bizonyítandó tényről tudomása lehet. Jelenleg pedig a megkezdett beruházások elmaradásával kapcsolatos visszaélések miatt folyamatban van a nyomozás — jelezte.

Polt szerint Keszthely polgármesterét, illetve a feljelentőket azért nem hallgatták ki, mert az eddig felmerült bizonyítandó tényekre nézve

érdemi információval nem tudtak volna szolgálni.

Polt cáfolta, hogy az ügy egyszerű lenne, ugyanis szerinte a büntetőjogi felelősség tisztázása nagyszámú nyomozati cselekményt tett és tesz indokolttá. Mint írta, a nyomozás viszonylagos elhúzódása a bizonyításhoz szükséges okiratok beszerzésének, értékelésének, a szakértői vélemény, annak kiegészítése és a számos tanúkihallgatásnak az időigényére vezethető vissza. Jelenleg a terheltek védekezésének ellenőrzése van folyamatban — olvasható a levelében.

A korábbi fideszes vezetés a városi beruházások döntő részét egyetlen egy cégre bízta, a kivitelező pedig nem igazán haladt, ezért már nemcsak a helyi ellenzék, hanem a későbbi polgármester, — a bűncselekmények elkövetésekor még alpolgármesterként tevékenykedő — Nagy Bálint is feljelentést tett — az ellenzéket követően — az ügyben, amelyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott.

Nagy Bálint azóta Lázár János államtitkáraként tevékenykedik, Orbán Viktor éppen most adott számára megbízást az egyik uniós fejlesztéseket ellenőrző monitoring bizottság vezetésével.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek