Itt a rendelet: Orbánék átírták a nyugdíjazás szabályait

Fontos tisztában lenni a számokkal.

Módosította a kormány a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletet.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelentek a keresetek és jövedelmek során alkalmazásra kerülő szorzószámok. Az értékeket a 2023. január 1-je és december 31-e közötti időben nyugdíjba vonuló személyek esetén kell alkalmazni.

A táblázat szerint 2021-re a szorzó 1,175 lett, mivel a bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal nőtt tavaly – írta a penzcentrum.hu.

Az úgynevezett valorizációs szorzókat kötelező alkalmazni,

az érték függ az öregségi nyugdíjak megállapítási alapját képző havi átlagkeresettől.

Az éppen nyugdíjba készülőknek fontos tisztában lenni az aktuális számokkal. Például aki 2023-ban szeretne nyugdíjba vonulni, annak a 2021-es és az azt megelőző évek átlagkereseteit veszik alapul, amelyeket a 2022-es kereseti szintekhez igazítanak

A rendelet a kihirdetés után, a 3. napon lép érvénybe.

Eközben az élelmiszer-infláció súlyos teher a nyugdíjasoknak, bár próbálják a legolcsóbb termékeket vásárolni, a pénzt, amit az árstopos termékeken nyernek, a többi árucikken elveszítik – fogalmazott Herczog László, a NYUSZET Tanácsadó testület elnöke.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke hangsúlyozta:

Azok miatt aggódnak, akiknek nagyon alacsony a nyugdíja, hiszen

mintegy 500 ezer nyugdíjasnak 100 ezer forint alatti az összeg,

nekik napi problémát jelent a megélhetés.

Valódi Hírek