Kiderült: Mindenkit érint az új KRESZ-módosítás – Lázár János kezében a döntés

Egy új vizsga bevezetésén is gondolkoznak.

KRESZ-módosítást kezdeményez a kormány: eszerint a 25 kilométer per órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, ezt meghaladó eszközök pedig már

a segédmotoros kerékpár kategóriába esnének

– írta a magyarnemzet.hu vasárnap.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár állítása szerint a kész tervezet már a közlekedési minisztériumnál van, Lázár János kezében a döntés.

„A huszonöt kilométer per órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra. Jelenleg Európában így van mindenhol, mi ezt követjük”

– mondta Révész Máriusz, szerinte az új szabályozás beleillik majd az uniós nagyvárosok formuláiba, és több helyen már élesben így működik a besorolás. Hozzátette: a gyors rollerekre teljesen más szabályok vonatkoznak.

Ha egységesen segédmotoros kerékpárnak minősítenének minden elektromos rollert, az csődöt jelentene a cégeknek, bukósisakot senki sem hord a rollerezők közül, pedig bizonyos sebességnél a védőeszközök elengedhetetlenek. Így az uniós tagállamok példáját követve alakul majd a KRESZ-módosítás.

Az EU egyébként is szigorításon gondolkozik: többek között

korhatárhoz – legalább 16 év – kötnék az e-rollerek használatát,

továbbá megtiltanák, hogy gyalogúton, illetve ittasan vezethessék az eszközöket.

Párizsban április 2-án népszavazást tartanak a városi rollerezés betiltásáról, Barcelonában nem is engedélyezték, de több európai országban is panaszkodnak az eszközök utcai használata miatt. Budapesten a szétdobált rollerek okoznak gondot, a főváros nemrég bevezetett szabályozása szerint csak előre kijelölt pontokról lehet elvinni, és oda is kell visszatenni az eszközöket.

Révész Máriusz szerint komoly változások kellenek a közlekedési morálban is, Magyarországon nagyon magas a közúti halálozások száma.

„Célszerű lenne bevezetni az általános iskolákban a közlekedési alapvizsgát.

Azt szeretnénk, ha az európai nagyvárosokhoz hasonlóan a gyerekek még 12 éves koruk előtt levizsgáznának

– fogalmazott a politikus, szerinte, ez segítene, hogy a következő generáció „normálisabban” közlekedjen.

Valódi Hírek